Predavanje ‘Ethiopia! Not Africa’ drugačije od drugih

304

Jučer je na Filozofskom fakultetu u Rijeci održano jedno od onih predavanja koje je šteta propustiti. ‘Ethiopia! Not Africa’ mladog arhitekta Andreja Došena, koji već dvije godine živi i radi u afričkoj Etiopiji, točnije, u Mekelle-u, daje nam perspektivu o životu u jednoj drugoj kulturi, jednoj drugoj civilizaciji, ma, u sasvim drugom svijetu. Tema ovog predavanja, kao i Došenovog rada je arhitektura. Njegov predmet interesa prvenstveno su utjecaji na razvoj estetike, arhitekture i kulture u ovoj afričkoj zemlji, za koju kažu kako je ‘najmanje afrička’ država u Africi.

‘Najmanje afrička’

Arhitekt objašnjava što je učinilo Etiopiju tako različitom, pa kaže kako postoji nekoliko glavnih čimbenika. Prvi je činjenica da ta država nikada nije bila kolonizirana. Na taj način je urbanizam dugo vremena ‘štićen’ od prisilne modernizacije. Osim toga,  religija je imala utjecaja na gradnju i urbanizam, a ona je u modernoj Etiopiji još uvijek prilično utjecajna. Tako danas imamo sukob konzervativnog i tradicionalnijeg svijeta i utjecaja modernizma, originalno zapadnjačkog, ali u Etiopiju pristiglog iz Kine. Rezultat je i više nego zanimljiv!

Andrej Došen riječki je arhitekt koji gotovo dvije godine predaje na arhitektonskom fakultetu u Mekelle- u, glavnom gradu sjeverne etiopijske pokrajine Tigray. Autor je niza znanstvenih članaka na temu socijalnog stanovanja u Etiopiji, te organizator međunarodnog kongresa i nekoliko međunarodnih radionica, vezano na istu temu.

Afrika plakat

L. Klobas

Komentari