Grad Rijeka potiče književno stvaralaštvo

140

pisanje pare

Problemi s kojima se književno stvaralaštvo suočava u Hrvatskoj su brojni: tržišno je slabo isplativo, čitateljstvo iz niza razloga nije zainteresirano ili uopće ni upoznato s domaćim autorima, sama djelatnost nije profesionalizirana, mediji su relativno nezainteresirani, a zbog svega navedenog situacija s izdavačima je daleko od bajne. Sve to pisce i spisateljice stavlja u položaj da se književnim radom bave u slobodno vrijeme i amaterski, te tako zapravo i usporava razvoj stvaralaštva.

Grad Rijeka je prošle godine krenuo s pilot projektom poticanja književnog stvaralaštva na lokalnoj razini, prateći pozitivan trend Ministarstva kulture, koje je također prihvatilo prijedlog autora za stipendiranjem stvarlaštva. Program je uz to usklađen i sa Strategijom kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013.-2020.

Zainteresirani se na Javni poziv mogu prijaviti putem elektroničkih prijavnica, na isti način na koji se prijavljuju na poziv za predlaganje programa Javnih potreba u kulturi. Tekst poziva i svi detalji, uključujući propozicije prijava dostupni su na stranici Grada Rijeke. Javni poziv bit će otvoren 30 dana od objave, odnosno do 4. travnja.

Na prošlogodišnji natječaj za potpore književnom stvaralaštvu javilo se 18 pisaca i spisateljica, a potpore za književno stvaralaštvo odobrene su Kristini Posilović za rukopis “Duhovni zaborav”, Luki Murini za “Tihi rat” i Igoru Belešu za “Od Vardara do Haaga”. Ova će djela uskoro, u dogovoru Grada Rijeke i Gradske knjižnice Rijeka biti objavljena u elektroničkom obliku i tako dostupna korisnicima Gradske knjižnice.

Komentari