Ginger blog

265

Drage moje, danas vas upoznajem sa dvije dame. Malo je samo reći da su dame i navesti njihova imena jer su one puno više od toga. Da, one su urednice najpoznatijeg i najbogatijeg modnog magazina na svijetu, Vouge-a. Sigurno ste svi jednom listali ili barem čuli za taj časopis ali ne znam znate li tko su žene-zvjerke koje imaju odlučujuću riječ.

Prvu vam predstavljam urednicu američkog Vogue-a, Anu Vinntour. Već 22 godine drži tu poziciju što je veliki uspjeh u modnom svijetu. Izgleda da je zbilja veoma utjecajna a nerijetko se spominje i kao institucija. Ona je toliko moćna da odlučuje o tome što se nosi, a što ne. Ona diktira stilove i ustoličujemodne ikone. Moglo bi se reći da je strah i trepet modne industrije.

Njezin zaštitni znak je definitivno bob frizura koju nikada ne mijenja i crne sunčane naočale. I naravno neizostavni Chanel kostimići. Da li skriva godine ili je to jednostavno dio Aninog imiđa, ne znamo. Ako niste pogledali film Vrag nosi Pradu, bilo bi dobro da to učinite jer je upravo njezina asistentica napisao roman koji je kasnije pretočen u istoimeni film. Prošle godine snimljen je dokumentarac pod nazivom The September Issue koji govori o pripremama za časopis te njezin rad i rad i njezinog tima. Njezini suradnici kažu da i danas čita svaki detalj za izdavanje Vogue-a.

Uprilog stavljam video:

Druga gošća danas je Carine Rotifeld, kći uglednog ruskog filmmejkera i majke francuskinje. Na poziciji urednice francuskog izdanja Vogue-a sjedi tek devet godina. Sa 18 godina okušala sa kao model a onda kao novinar i stilist za francuski ELLE. Radila je i kao savjetnica i muza Tom Fordu dok je drmao modnom kućom Gucci i YSL. Vrlo oštrog izgleda i stila ističe se i zato ju volimo. Totalno je drugačija od ostalih i ne žrtvuje trendovima. Oni koji razumiju modu govore da je urednica koja je promijenila francuski Vogue-e, pretpostavljam na bolje ako još uvijek tamo sjedi. Meni se ona više sviđa jer mislim da se bolje zabavlja i ne forsira tu «untouchable» spiku.

Ono šte je meni najzanimljivije je to što se šuškalo kako je skoro preuzela mjesto urednice američkog Vogue-a, već spomenutoj Anni W. No Carine kao «ljuta» suparnica Anni rekla je kako je ona i više nego zadovoljna svojom pozicijom i francuskom izdanju magazina, te da je ovaj američki previše «iskomercijaliziran». Mediji su često naglašavali njihovu netrpeljivost, jer su obje vrlo važne u modnom svijetu, no za sada svaka ostaje na svojem mjestu. Samo naprijed i ja im želim još mnogo naj naslovnica i editorijala. Živio Vouge kao mala modna biblija.

Prilažem intervju sa Carine

Ginger

Komentari