16. izdanje riječkog praznika jedrenja

Navigare neccesse est, ploviti se mora, glasi staro geslo pomoraca, koje će jedriličari u kvarnerskom plavetnilu ove godine oživotvoriti po šesnaesti put!

190

Veliki riječki praznik jedrenja odavno je prerastao okvire sporta i postao prepoznatljiv simbol grada na Rječini, daleko izvan granica Hrvatske. Ova uistinu jedinstvena jedriličarska manifestacija još će jednom, uoči blagdana riječkog zaštitnika svetog Vida, Rijeci i Riječanima donijeti istinski spektakl kojim se s ponosom mogu pohvaliti svakom gostu.

Plavo-zeleni Expo Fiumanka

A ove godine pored uobičajenih programa tu su i dva nova – 1. riječki dani klapa i Plavo-zeleni Expo Fiumanka koji je dobio podršku Predstavništava Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Pod sloganom Razvijamo plavo-zelena jedra održivog razvoja, razvija se i nova perspektiva Fiumanke, kao mjesta na kojem će se osim jedriličara, okupljati i svi oni koji svojim poduhvatima i projektima potiču neki od tematskih stupova Europske strategije za Jadransko-jonsku regiju (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region ili kraće EUSAIR) plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam čiju koordinaciju Republika Hrvatska preuzima upravo u lipnju.

fiumanka-promo

Uistinu treba doći i doživjeti Rijeku koja diše punim mediteranskim plućima, srca punog mora i jedara.

Fiumanka tako još jednom pokazuje da svake godine kvalitetom organizacije i atraktivnošću sadržaja sudjeluje u kreiranju imidža najveće hrvatske luke i grada duge pomorske tradicije kao atraktivne destinacije i pritom uživa povjerenje sponzora koji joj se krizi unatoč svake godine ponovno vraćaju.

Rijeka raširenih ruku dočekuje zaljubljenike u more i jedrenje, a ta velika morska obitelj Fiumanke iz godine u godinu postaje sve brojnija. Uzor je Fiumanka našla u “starijoj sestri” Barcolani koja već gotovo pola stoljeća, u ranu jesen, na završetku jedriličarske sezone privlači nautičare iz čitavog svijeta u Trst. Ove godine i ta starija sestra dolazi Fiumanki u goste kako bi obnovile davno potpisani zavjet o suradnji. Iako različite po brojkama i stažu, Fiumanka i Barcolana trajno su povezane morem i jedrima. Povezuju ih i karakteristični uvjeti – bura ili bonaca, u ova dva grada slična i po mnogo čemu drugom – za njih se s pravom može reći da su pokret pod jedrima.

Početak ljeta u Rijeci više se ne može zamisliti bez Fiumanke, kao ni ispraćaj zime bez Karnevala.

Na Fiumanci već tradicionalno sudjeluje i velik broj novinara, iz Hrvatske i inozemstva. Sljedeće godine i oni će obilježiti jubilej, desetu godinu uzastopnog održavanja medijske regate i jedriličarskog iskustva! Taj segment Fiumanke, izrastao iz želje da se novinarima približi jedrenje kroz osobno iskustvo, postao je primjer kako jedrenje može biti i snažno sredstvo promocije i regionalnog približavanja, u što su se uvjerili organizatori medijske regate – agencija 2. mjesto, Hrvatska radiotelevizija i Grad Rijeka te tvrtka ACI, partner i sponzor treće europske medijske regate.

fiumanka-promo-2

Uz tradicionalni slogan “Imaš brod, imaš jedro- prijavi se!”, od 11. do 13. lipnja u Rijeci se održava niz potpuno besplatnih jedriličarskih natjecanja; od humanitarne Rotary, do sportske i navigacijske Liburnijske i naravno, završnog spektakla – Velike Fiumanke.

Fiumanka će zasigurno pružiti zadovoljstvo i onima koji će je gledati s Molo longa, Tower centra ili nekog prozora s kojeg se pruža pogled na veličanstvenu modru pozornicu, dok su večernji sati rezervirani za dobru zabavu i besplatne koncerte Nene Belana i Gustafa na Gatu Karoline Riječke u kojima podjednako uživaju jedriličari, Riječani i njihovi gosti.

Komentari