13. Seasplash

449

13. izdanje Seasplash festivala, ujedno četvrto u nizu od kada se vratio u okrilje jedinstvene i magične lokacije štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule. Ovogodišnji Seasplash održati od 16. do 19. srpnja.

Organizatori kažu kako su i ovom prilikom pokušali zadovoljiti široki spektar glazbenih stilova, od tradicionalnih do modernih, razvijanih unutar scene koja njeguje tzv. sound system i bass kulturu, uključujući imena od antologijskih, preko aktualnih, koji u minulom razdoblju bilježe zamjetne uspjehe i rezultate svog rada, do pojedinih koji predstavljaju svježe i nadolazeće snage.

Bogati lineup

Inner Circle, porijeklom s Jamajke, jedna je od najcjenjenijih reggae grupa na svijetu i to s dugačkim nizom uspješnih projekata koji započinju još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S dva osvojena Grammyja i unikatnim zvukom koji stapa specifičan jamajkanski ritam s izuzetno energičnom izvedbom ovaj bend uspio je nadići tradicionalne reggae okvire i privući masovno zanimanje slušateljstva diljem svijeta. Nastupajući na najvećim svjetskim festivalima na kojima su dijelili pozornicu s ikonama pop glazbe kao što su Elton John, Bob Marley, Van Morrison, Carlos Santana i mnogim, mnogim drugima, ovaj kvintet ima zaleđe od nekoliko desetljeća trijumfa unutar glazbene industrije. Od mnogobrojnih uspješnica iz njihove impozantne dugogodišnje karijere gotovo svatko od nas će se nasmiješiti i zaljuljati pri spomenu onih najvećih poput Bad Boys, Mary Mary i naravno Sweat (A La La La La Long). Inner Circle spadaju među pionirske reggae bendove koji i dan-danas imaju ugled i čast među kolegama i fanovima.

inner circle

Izuzetno zaslužni za pokretanje te s velikim doprinosom u očuvanju Roots kulture na mančesterskoj reggae sceni, Nucleus Roots sviraju, snimaju i izdaju vrhunsku Roots glazbu posljednjih osamnaest godina. Grupu je na pepelu legendarnog punky-reggae benda Community Charge osnovao svestrani glazbenik Paul Lush, a veliku podršku i hvalospjeve primili su od brojnih kolega od kojih se izdvajaju sound systemi poput Aba-Shant-I & Iration Steppers te Jah Shaka. Od suradnji koje su do sada napravili svakako treba spomenuti one sa svjetski priznatim reggae izvođačima kao što su Mykal Rose i Twinkle Brothers.

Već preko 3 desetljeća, glazba koju nam donosi Jah Free je puna masnih basseva, uzbudljiva i neuhvatljiva! Jasnog pogleda, usmjerenog prema Babilonu, on pruža ljubav i potiče aktivne vibracije na žarištima međuljudske solidarnosti: od skvotova i klubova, preko protestnih marševa do transcendentnih svečanosti festivala. Zanimljiva je i lista njegovih glazbenih suboraca, s kojima je stvorio neke od najiskrenijih roots i dub mantri današnjice: Mad Professor, Zion Train, Vibronics, Iration Steppas, Bush Chemists, Devon Russell, Wayne Mcarthur… Uz britanske legende, s te liste izdvajamo i Dandelion Sound, BR Stylers, King Shiloh, Kibish Tribe, ali i naše adute Radikal Dub Kolektiv!

jah free

Nemanja Kojić, poznatiji pod umjetničkim imenom Hornsman Coyote, srpski je reggae izvođač, trombonist, pjevač i frontmen reggae-metal grupe Eyesburn. Nakon uspješnih godina s Eyesburnom i nastupa diljem svijeta, započinje solo karijeru kao trombonist i pjevač na međunarodnoj reggae sceni i surađuje s mnogim poznatim producentima i glazbenicima. S grupom Soulcraft nastupa od 2013., a kako su svi članovi prekaljeni reggae glazbenici, uzbudljiv koncert je garantiran!

horman coyote

Atraktivni nastupi, koje obilježava sinergija futurističkog dub zvuka s inovativnim vizualnim kompozicijama, zaštitni su znak The Natural Dub Cluster. Čvrsta uigranost je rezultat napredne vizije trojice braće osnivača i predanog rada sa suradnicima. Stvari s albuma Neg-entropy i In Deep redovito ulaze u brojne mikseve uz izvanredan feedback sa scene. Uz intenzivnu live aktivnost, traženo su ime, a ovog će im ljeta izvrsna inspiracija biti publika na Seasplash festivalu!

natural dub cluster

Tu su još i Elemental, Superhiks, DJ TLR, Seven, Sassja, ABOP, Digitron Sound System, Warrior Charge Sound System, Sheco, Pulap Reggae Station, Haris Pilton and MC Chakka, One Woman Army in Dub, Natty Riddim, Low Frequency, Kula i uskoro mnogi drugi. Osim dinamičnog i bogatog programa pripremaju se i mnogi drugi festivalski sadržaji, o čemu više informacija u tjednima pred nama.

Festivalske ulaznice mogu se pronaći online ili na nekom od prodajnih mjesta sustava Entrio. Festivalske ulaznice, kao i uvijek do sada, uključuju mogućnost besplatnog kampiranja sa vlastitom opremom.

 

 

Komentari