Upoznajte Riječke dečke: Karolina, Pommery i Kenzo, Miro i Ivan

1724

26. humanitarni kalendar „Riječki dečki“ je u prodaji! S obzirom na to da se svake godine odabire neka aktualna tema, za 2022. godinu odabrana je tema „Ugostitelji“, odnosno vlasnici i njihovi kafići, koji su u periodu pandemije Covida-19 doživjeli znatne turbulencije u svom radu. Ugostitelji u Covid-krizi proživljavaju teške dane, mjesecima su bili zatvoreni, a i budućnost je neizvjesna. S druge strane, naša mediteranska kultura uvela je kafiće u svakodnevni način života. Pritom, ne govorimo samo o ispijanju kave, čaja ili nekog napitka. Kafići su tu zbog druženja, susrete s prijateljima, poslovnim partnerima, a u kafiće dolaze sve generacije: od srednjoškolaca do nonića.

Kao što je u predgovoru humanitarnog kalendara Riječki dečki 2022. predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić napisao: „Iako je prva asocijacija kad se sjetite birtije nekakvo piće, ono čini samo jedan mali dio našeg proizvoda. Što mi prodajemo? Pa mi prodajemo socijalizaciju. Prodajemo društvenu interakciju, ugođaj, lokaciju i iskustvo. Piće, kao i vi, nabavljamo u butigi. Na žalost, nakon duge dvije godine i sad već treću zimu pod opsadom ne bavimo se ugostiteljstvom, već preživljavanjem. Iskustvo udaljenog gosta koji u polupraznom objektu ispija piće okružen pleksijem i maskama nije iskustvo koje nekom želimo nuditi, ali je naša stvarnost. I zato je predivno što u narednim stranicama stajemo pred vas. Kao ljudi. Kao ugostitelji. Kao krvotok grada koji hrani i napija svoje tkivo.“

Kao i prethodnih godina, sredstva prikupljena prodajom kalendara u humanitarnoj akciji donirat će se za potrebe malih onkoloških pacijenata, odnosno Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Planirano je prikupiti sredstva u iznosu od 50.000 kuna prodajom 1000 komada kalendara po cijeni od 50 kuna po komadu.

Caffe Bar – Night Bar Karolina središnje je mjesto za sve noćne izlaske, a danju često vidimo prizore kako ljudi uživaju u ispijanju kave ili nekog drugog pića na osunčanoj terasi s najljepšim pogledom na more. Tu je i Champagne Pommery Bar, čiju veliku terasu i položaj na najfrekventnijoj lokaciju zasigurno niste mogli ne zamijetiti u Gradu koji teče, a sigurno ste i često puta ovdje „sjeli“ s bližnjima. Vlasnici kafića su Kenzo, Miro i Ivan, a kalendar Riječki dečki za 2022. godinom krenuo je s inicijalnom idejom upravo prema ovim kafićima, čiji su vlasnici dali punu podršku. Zbog toga, kalendar započinje i završava s ovim kafićima.

Po čemu se vaš kafić razlikuje od ostalih?

Kenzo: Po veličini.

Miro: Po poziciji.

Ivan: Po nama trojici.

Na stranici kojeg mjeseca biste se voljeli naći?

Miro: Lipanj jer sam rođen u tom mjesecu.

Što vam znači ugostiteljstvo?

Kenzo: Ugostiteljstvo je za mene stil života. Najljepši i najteži posao na svijetu.

Što biste radili da niste u ovom poslu?

Ivan: Ne možemo se zamisliti u nekom drugom poslu. Dugo smo u tome tako da mi neki drugi posao uopće ne pada na pamet.

Miro: Možda nešto s hranom.

Zbog čega su kafići više od mjesta u kojima samo ispijamo kavu?

Kenzo: Zbog druženja, sastanaka, različitih mišljenja i ljudi, ljubavi…

Ivan: Zbog upoznavanja novih ljudi. Tu se sastaju ozbiljni i poslovni ljudi, dogovaraju se poslovi, u kafićima se potpisuju ugovori. Tu kreću poslovi, prve ljubavi. Svoju ženu sam upoznao u kafiću.

Kako se pandemija koronavirusa odrazila na vaše poslovanje?

Ivan: Na poslovanje se pandemija odrazila negativno, kao i na sve ostale sektore, a osobito na ugostiteljstvo. Dosta smo vezani uz noćni segment, ali nažalost u ovom segmentu ne radimo već godinu i pol dana. Dnevni segment ide kao i prije. Borimo se.

karolina i ivan, miro i kenzo

Od 1996. godine do danas u humanitarnom kalendaru „Riječki dečki“ sudjelovalo je gotovo 500 riječkih dečkiju različitih interesa, zanimanja, osobnosti, a teme su bile brojne od policajaca, doktora znanosti, branitelja, kulturnjaka, sportaša pa sve do tetovaža, glazbenika ili prošlogodišnjih dvadesetpetogodišnjaka koji su ujedno obilježili isti broj izdanja ovog kalendara.

Humanitarni kalendar „Riječki dečki “možete kupiti preko Facebook stranice „Riječki dečki“. Isto tako, kalendar možete kupiti u Galeriji Poneštrica na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske 3, a od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati te subotom od 8,30 do 13 sati.

kenzo i pommery

Tekst i foto: Lidija Balog

Video: Afrodita Lekaj i Dino Kos

Komentari