90-godišnjak prelazi 17 kilometara biciklom svaki dan kako bi posjetio svoju ženu u hospiciju

174
tricikl

Ljubav ne poznaje granice, pogotovo kada je u pitanju osoba s kojom dijelite život. Peter Burkhardt, 90-godišnjak iz Nizozemske, utjelovljenje je ove ideje. Svaki dan putuje 17 kilometara biciklom kako bi vidio svoju suprugu s kojom je 63 godine i koja sada živi u hospiciju u Apeldoornu. Kad je loše vrijeme, on uzima taksi ili ga voze djeca, no najčešće sjedne na bicikl i sam prelazi grad. Treba mu sat vremena da stigne tamo i sat vremena da se biciklom vrati kući, iako to može potrajati malo duže kada su vjetrovi prejaki.

I tako već sedam godina…

U hladnijim mjesecima Burkhardt se grije plavim skijaškim odijelom i grijačem za tijelo. “Skijao sam sa zadovoljstvom. Hladnoća mi ne smeta, a uz kišu možete obući kišnu kabanicu,” rekao je nizozemskom izdanju De Stentor. “Dakle, uvijek ću doći do svoje žene.” Burkhardt zna rutu napamet jer već sedam godina putuje do hospicija svoje supruge. “Moram prihvatiti situaciju kakva jest. Samo želim biti s njom svaki dan. Jednostavno je ne mogu propustiti. Radio sam to autom neko vrijeme. Ali čak i tada sam ponekad odlazio biciklom.”

Čak i da je htio voziti, Burkhardtu nisu odobrili vozačku dozvolu i već neko vrijeme nema automobil. Međutim, ovog zaljubljenog seniora ništa ne zaustavlja. Iako su se stvari za njega promijenile otkako mu je supruga premještena u starački dom, vožnja pouzdanog tricikla i dalje ostaje. “Sada puno manje hodam, ali vožnja bicikla mi i dalje dobro ide.”

Burkhardt kaže da njegova supruga ne zna zašto dolazi do nje svaki dan. “To je potpuno izvan njezinog područja iskustva. Ali kad se vratim, primjećujem da me ona tu i tamo jako lijepo zagrli.” Budući da rutu ne smatra opasnom – iako bi cijenio neka poboljšanja na nekim dijelovima biciklističke staze – njegova su ga djeca ohrabrila da nastavi posjećivati njihovu mamu svaki dan. “Mislim da time održavaju jedno drugo na životu. Nadam se da će moj otac nadahnuti druge ljude ovime,” rekao je njegov sin Wouter.

Burkhardtova predanost sigurno je dirnula druge

Ali iznad svega, učinio je sve što je u njegovoj moći da provede što je moguće više vremena s ljubavi svog života – bez obzira što je potrebno. “Želim je vidjeti, čuti njezin glas. Kad uđem u starački dom odmah znam gdje je. Ona više nije ista kao što je bila”, rekao je Burkhardt. “Ali još uvijek sam zaljubljen u nju.”

Izvor: My Modern Met

L.B.

Komentari