Zlarin – otok bez plastike postao planetarno popularan, a oni vele – Ne smimo se sad umisliti!

139
Foto/Facebook TZ Zlarin

Zlarin, hrvatski otok u šibenskom arhipelagu sa svega tristotinjak žitelja, dosada poznat kao rodni otok naše pjesnikinje Vesne Parun i glumca Leona Lučeva, postao je top temom na zasjedanju Opće skupštine UN-a u u New Yorku.

Ovaj mali otok preko noći postao je primjer svijetu – kako stati na kraj problemu plastičnog otpada, što je u svom govoru na općoj raspravi zasjedanja Opće skupštine UN-a  istakla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Sat otkucava. I zato ću danas, umjesto dugotrajnog govora, vrijeme iskoristiti kako bih dala glas stvarnim ljudima ponovnim isticanjem pravih aktivnosti koje nas nadahnjuju. Ispričat ću vam priču sa Zlarina, jednog od 1246 hrvatskih otoka. Mali je to otok na kojem živi oko 300 ljudi – koji su se svojim srcem i načinom razmišljanja posvetili očuvanju svog okoliša i doma.

Prošle godine, mladi entuzijasti iz područja zaštite okoliša okupili su cijelu lokalnu zajednicu kako bi započeli projekt pod nazivom „Odmorite se od plastike.“ Cilj im je bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike za jednokratnu upotrebu i plastičnog otpada. Njihov projekt bio je lokalan, ali njihovi napori su itekako globalni. Kako nije dopušteno puštanje videozapisa u ovoj prostoriji, ljubazno vas molim da pogledate kratki videozapis i poslušate poruku putem poveznica u pisanoj verziji mog govora koji je pred vama. 

Stanovnici Zlarina i njihovi prijatelji, koje ćete vidjeti u videozapisu, imali su viziju i hrabrost preobraziti svoju otočku zajednicu. U samo godinu dana otok je doživio preobrazbu. Potpisivanjem simbolične deklaracije, svi stanovnici, ugostitelji i trgovci trajno su se odrekli korištenja plastike za jednokratnu upotrebu. Danas djeca na Zlarinu uče stotine gostujućih turista kako plastika na njihovom otoku nije dobrodošla. 

Ovdje, u ovoj dvorani, tražimo izgovore zašto ne pratimo primjer stanovnika Zlarina i ne činimo isto na globalnoj razini. Neka sve naše zajednice pokažu odgovornost poput stanovnika otoka Zlarina“, kazala je Grabar Kitarović.

A za sve su „krive“ Ana Robb, Nataša Kandijaš, Ivana Kordić i Jelena Radošević koje su pokrenule projekt “Zlarin – otok bez plastike“,  s ciljem da se na otoku zaustavi upotreba jednokratne plastike.

I zaista, Zlarin je 2018. postao prvi hrvatski otok bez plastike.

Projekt je debelo uhvatio korijena, nema tko ne lobira, od malih do velikih. Koriste svaku prigodu objasniti turistima da smanje upotrebu plastične ambalaže, jer stigli su na otok bez plastike! Razumljivo, ljeti na Zlarinu brojka od 300-tinjak duša naraste i do 2 tisuće, pa ih je nužno upozoriti kakva pravila vladaju na malom otoku bez plastike. Projekt podržavaju Turistička zajednica, lokalni ugostitelji i trgovine, mještani, u ponudi nemaju slamke, plastičnu ambalažu, plastične vrećice za voće i povrće zamijenili su škartoci, koriste se platnene torbe.

Nakon predsjedničina govora u sjedištu UN-a popularnost im je naglo narasla. Svjesni su Zlarinjani da od slave nema ništa, stoga odlučno nastavljaju dalje, kažu, ima tu još dosta posla.

Ne smimo se sad umisliti! Podmorje i uvale su nam onečišćene“, kažu iz udruge studenata biologije uz poziv dobrovoljcima da im se pridruže u subotnjoj akciji čišćenja  uvala Jamena i Lovišćca!

zlatinSretni smo, ponosni, zadovoljni. Nismo se nadali da ćemo biti toliko medijski praćeni, a kamo li spominjani u UN-u. Nastojimo djelovati kroz škole, kroz najmlađe utjecati i na odrasle. Otvoreni smo za sva pitanja, suradnju. Oni koji razmišljaju o zabrani korištenja plastike trebaju znati da je alternativne proizvode jednostavno napraviti, ali su skuplji. Ideja se širi, prihvaća. Sreća je što mi na otoku imamo dvije trgovine, tako se lakše dogovorimo“, kazala nam je Katarina Gregov, direktorica TZ Zlarin uoči sutrašnje akcije čišćenja zlarinskih uvala Lovišće i Jamena, u kojoj, čini se, sudjeluje cijeli Zlarin, pa i malo šire.

Dolazi nam 15 ronilaca Ronilačkog kluba Dolac, Društvo istraživača mora 20000 milja, DVD Zlarin, JVP Šibenik, studenti Bius-a i još 40-tak studenata, Mjesni odbor, mještani, Yacht Club Zlarin. Sve radimo udruženi“, kazala nam je Gregov i zapravo otkrila tajnu njihova uspjeha. Zlarinjani sve rade zajedno, udruženi u ideji da svoj otok sačuvaju od plastične pošasti.
Prometnuo se Zlarin u mali otok za veliki odmor od plastike! Dovoljno je slijediti njihov primjer.

Komentari