Zabilježen prvi u povijesti potres na Marsu

12

Letjelica NASA-e InSight još je 6. travnja zabilježila podrhtavanja na Marsu, a sada je potvrđeno da se radi o „marsotresu.“ Do sada su znanstvenici bili upoznati samo s potresima na Zemlji i Mjesecu, dok je podrhtavanje na Marsu novo otkriće, nakon četiri mjeseca otkad je letjelica Insight poslana na Mars.

Potres na Marsu ne može se uspoređivati s onime na Zemlji jer je slabiji, no ipak nešto jači od potresa na Mjesecu. Jačina podrhtavanja na Marsu toliko je slaba da, kažu znanstvenici, ako bismo je usporedili s jačinom zemljotresa, potres na Marsu na Zemlji ne bi ni bio zabilježen seizmografom.

 

Još nije poznato što je uzrok potresa na Marsu. Znanstvenici će nastaviti proučavati prirodu pojave potresa kako bi došli do novih spoznaja o strukturi crvenog planeta te razlikama u odnosu na Zemlju i Mjesec.

Potresi na Mjesecu bili su detektirani između 1969. i 1977. godine zahvaljujući astronautima tijekom misija Apollo. Pretpostavlja se da je priroda marsotresa slična podrhtavanjima na Mjesecu.

Komentari