[VIDEO]Što plastika čini oceanu?

50

Kada dođemo do kraja srpnja – koji je poznat kao mjesec bez plastike, važno je sjetiti se stravičnih posljedica koje plastika uzrokuje životu oceana 365 dana u godini. Problem plastičnog onečišćenja u oceanu dosegao je epske razmjere i najmanje 8 milijuna tona dodaje se svake godine.

Od koraljnih grebena do sitnih rakova, morskih kornjača i masivnih kitova, nijedno ljudsko stvorenje nije imuno na kugu plastičnog otpada ljudske vrste. Bilo da je u pitanju zapetljavanje, sporo gušenje ili davljenje, mikroplastično gutanje ili bioakumulacija toksina, životinje umiru u velikom broju i na užasne načine. Sada ima, prema izvješću iz 2015., više od 51 bilijuna komada plastike u oceanu. To je 500 puta više od broja zvijezda u našoj galaksiji.

“Po brzini kojom odbacujemo predmete kao što su plastične boce, vrećice, šalice i slamke nakon jednokratne uporabe, do 2050. godine u oceanima ćemo imati više plastike nego ribe”, rekao je Erik Solheim, bivši izvršni direktor UN-a za okoliš. I do sada je bič plastike upao u svaki dio oceana, čak i do najdubljih dubina mora, gotovo 10.975 metara ispod površine mora. Iako je većina naše plastike za jednokratnu upotrebu – u oceanu je gotovo neuništiva i isti komad plastike može desetljećima ubiti više životinja. Za mnoge od nas nije poznato što se događa ispod valova.

Evo nekoliko šokantnih primjera da biste shvatili koliko je problem poražavajući. Predodređeno je da ova hobotnica bude zapletena u plastiku do kraja života:

U Bangladešu se plaža pretvorila u masovnu grobnicu za kornjače koje su na obali zapletene u plastične krhotine:

Ovaj pingvin nikada nije imao priliku dospjeti u odraslu dob:

The Plastic you Use once Tortures the Ocean Forever 😢😢 #plastickills #WeDontDeserveThisPlanet

Objavljuje We Don't Deserve This PlanetČetvrtak, 23. srpnja 2020.

U drugoj šokantnoj studiji 2019., utvrđeno je da su 100% delfina, kitova i tuljana koji su uginuli na obali Velike Britanije imali plastiku u svom tijelu. Trudna ženka kita na Sredozemlju pronađena je mrtva s 20 kilograma plastike u želucu i gladovala je do smrti, jer nije mogla gutati hranu. Otkriveno je da kit na obali Kalifornije ima više od 200 kilograma ribarskih mreža i plastičnih vrećica u trbuhu.

Kao što se može vidjeti u ovom izvješću, popis užasa nastavlja se i nastavlja. Svake godine ubijaju se doslovno milijuni životinja, ptica, morskih pasa i riba. I naravno, plastiku na kraju konzumiraju i ljudi – putem mikroplastike unutar ribe koju jedemo.

Izvor: Truth Theory

Komentari