[VIDEO]Ocean Voyages Institute uklonio je 103 tone plastike iz oceana

33

Institut Ocean Voyages vratio se u Honolulu prošli tjedan, nakon što je proveo 48 dana u “Great Pacific Garbage Patch” gdje su sakupili nevjerojatne 103 tone morskog otpada.

“Great Pacific Garbage Patch”sastoji se od dvije ogromne mase sve većih gomila plastike i drugog smeća. The Eastern Garbage Patch smještena je između Havaja i Kalifornije, dok se Western Garbage Patch širi u istočnom smjeru prema Japanu od Havajskih otoka. Prema oceanološkoj ustanovi Ocean Cleanup, veličina površine koja se čistila je do 1,6 milijuna četvornih kilometara, a težina sveukupnog smeća na tom području trebala bi biti oko 80 000 tona. I premda se The Ocean Voyages Institute s pravom treba pohvaliti za njihov izvanredan rad, to je nažalost, doslovno samo kap u oceanu.

Neprofitna organizacija sa sjedištem u Kaliforniji ukrcala se na havajski jedrenjak, teretni brod zvan Kwai i otputovala na obalu početkom svibnja. Na zemlju su se vratili 23. lipnja. U operaciji su korišteni satelitski snimci, dronovi i druga tehnologija omogućena GPS-om. Kao što možete vidjeti na njihovim videozapisima na YouTubeu, to je bio mamut koji se izvlačio u svim plastičnim, ribarskim mrežama zajedno sa svim drugim raznim smećem.

„Tako sam ponosna na našu marljivu ekipu,“ rekla je osnivačica i izvršna direktorica Mary Crowley u izjavi. „Nadmašili smo cilj hvatanja 100 tona otrovne plastike za potrošače i zapuštenih mreža sa duhovima. I u ovim izazovnim vremenima nastavljamo pomagati obnavljanje zdravlja našeg oceana, što utječe na naše vlastito zdravlje i zdravlje planete.” Institut Ocean Voyages u 2019. godini uključio se u sličan, ali nešto manji projekt, prikupivši 42 tone otpada nakon što je 25 dana proveo na moru. “Osjećamo da naš rad na čišćenju zaista pomaže u rješavanju nekih od tih otpadaka prije nego što stignu na otoke”, rekla je. “Oceani ne mogu čekati da se te mreže i krhotine razgrade u mikroplastiku što narušava sposobnost oceana da skladišti ugljik i otvrdnjava krhki ocean o prehrambenoj mreži”, dodao je Crowley. Velik dio užadi, ribarskih mreža i potrošačke plastike reciklirat će se u gorivo. U planu je još ekspedicija ove i naredne godine.

Izvor: Truth Theory

Komentari