Već zaboravljenim telefonskim govornicima pronašli sasvim drugu namjenu!

102
Bečki gradonačelnik Michae Ludwig ispred prve telefonske govornice s defibrilatorom

Na području Beča postoje 2.444 telefonske govornice, no one se u današnje doba mobilnih telefona vrlo rijetko koriste.
Stoga im je austrijska prijestolnica odlučila naći novu namjenu i opremiti ih defibrilatorima za laike.

Cilj ove inicijative jest povećati izglede za preživljavanje u slučaju iznenadnih srčanih zastoja jer je u tim trenucima svaka sekunda važna.

Projekt ugrađivanja defibrilatora za laike u telefonske govornice provode Grad Beč, udruga za borbu protiv iznenadnog zastoja srca „Puls”, austrijski telekomunikacijski operater A1 i medijska kompanija „Gewista” specijalizirana za marketinška pitanja na otvorenom, a sve se odvija u suradnji s bečkim Medicinskim fakultetom.

U prvoj fazi projekta planirano je opremanje deset telefonskih govornica do sredine lipnja ove godine. Prva takva govornica svečano je otvorena ovaj tjedan u ulici „Rotenturmstraße”, jednoj od najpopularnijih shopping ulica u središtu grada.

Defibrilatori u telefonskim govornicima bit će na raspolaganju 24 sata dnevno, a odgovarajuće će oznake upućivati na to gdje se točno nalaze. Iznad uređaja bit će prikazane jednostavne upute za pružanje prve pomoći. Na te će se govornice postavljati i reklamni panoi s promidžbenim kampanjama o upotrebi defibrilatora i zdravlju srca čime će se refinancirati ugrađivanje ovih uređaja.

U slučaju srčanog zastoja iznimno je važna brza reakcija i pružanje pomoći jer se vjerojatnost preživljavanja sa svakom minutom smanjuje za deset posto.
Danas u Beču već postoji više od 1.000 javnih defibrilatora koji su dostupni svim građanima u hitnim medicinskim slučajevima.
Ova inicijativa tako predstavlja važan korak u daljnjem olakšavanju pristupa defibrilatorima, pri čemu telefonske govornice dobivaju značajnu ulogu u lancu spašavanja.

Komentari