Umirovljenici u Japanu namjerno čine zločine kako bi otišli u zatvor

210
umirovljenik u japanu

Japan se trenutno bori s valom kriminala starijih osoba. Udio zločina koji su počinile starije osobe konstantno ubrzano raste već 20 godina. Prije dvadeset godina svaki dvadeseti slučaj bio je počinjen od strane osobe preko 60 godina. Danas se brojka takvih zločina izuzetno povećala te je trenutno svaki peti zločin počinjen od strane ove starosne skupine. Novinar BBC-ja Ed Batler odlučio je saznati zašto.

Posjetio je svratište u Hirošimi, koje služi umirovljenicima za prilagodbu i povratak u društvo nakon što napuste zatvor. Umirovljenik Toshio Takata (69), ispričao je svoju priču.
„Nakon odlaska u mirovinu, ostao sam bez potrebne količine novaca da normalno živim. Tada mi je palo na pamet kako bi mogao besplatno živjeti u zatvoru. Uzeo sam bicikl, odvezao se u policijsku postaju i rekao kako sam ukrao torbu koju sam držao u ruci.“

Plan je savršeno funkcionirao, to je bio njegov prvi prekršaj sa 62 godine, a kako japanski sudovi ozbiljno shvaćaju i najsitniju krađu, odlučeno je da mora ići godinu dana u zatvor. Nakon godine dana u zatvoru pušten je na slobodu, a onda je odlučio prijetiti ženama nožem u parku, kako bi ponovo završio u zatvoru.

„Otišao sam u park i prijetio sam ženama, iako im nisam želio nauditi. Pokazivao bi nož u ruci kako bi ih tako nagovorio da pozovu policiju – i uspio sam.“ Tada je završio u zatvoru na osam godina, a kada je izašao ostao mu je novac od mirovine s kojim će sada moći živjeti i samostalno se uzdržavati.

Za sada Japan nije došao do rješenja koje bi utjecalo na smanjenje zločina počinjenih od strane starijih osoba, ali nadamo se kako će uskoro stati na kraj besmislenim zločinima i omogućiti umirovljenicima normalan život.

Više na:bbc

Komentari