U Europi sve više tenzija: Švedska prestala plaćati Pfizeru, Latvija prijeti tužbom AstraZeneci

46

Europa je pozvala farmaceutske tvrtke da se drže dane riječi glede isporuke cjepiva protiv Covida-19. Naime, posljednjih tjedana svjedočimo činjenici kako isporuka cjepiva kasni, a samim time i nada jenjava u pogledu suzbijanja pandemije Covida-19.

“Europa je uložila milijarde kako bi pomogla razviti prva svjetska cjepiva protiv covida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro. A sada ih tvrtke moraju isporučiti. One moraju poštovati svoje obveze“, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Švedska zdravstvena agencija zaustavila je plaćanje cjepiva protiv Covida-19 Pfizeru i traži pojašnjenje količine dostupnih doza u svakoj bočici, izvijestio je u utorak švedski dnevnik Dagens Nyheter. Prvotno se mislilo da se iz svake bočice može izdvojiti samo pet doza, dok je Pfizer naplatio šest doza po božici, a Švedska sada želi da Komisija EU i Pfizer postignu dogovor o količini doza u svakoj bočici. “Rekli smo tvrtki da moramo pričekati s dostupnim računima dok ne dobijemo jasne podatke”, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell za Dagens Nyheter.

Isto tako, probleme bilježimo i s AstraZenecom zbog kršenja ugovora o opskrbi. Naime, AstraZeneca kazala je kako će zbog zastoja u proizvodnji kasniti početne isporuke cjepiva u EU.  Šef latvijske diplomacije Edgar Rinkevics kazao je: “Ta se mogućnost treba razmotriti i koordinirati među članicama EU-a. Mogu shvatiti da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako.“

Angela Merkel je pozvala na “ravnomjernu” raspodjelu cjepiva u svijetu u borbi s pandemijom Covida-19 dok među zemljama raste konkurencija zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija. “Važno je imati ravnopravnu raspodjelu u ovom trenutku slabe raspoloživosti cjepiva. Sada sam još sigurnija nego prije da moramo izabrati multilateralni put i da protekcionizam neće riješiti problem pojedinačnog pristupa cjepivu“, ocijenila je Merkel. Zemlje u razvoju strahuju pak da će se preko njihovih leđa prelomiti utrka koja se trenutačno vodi na međunarodnom planu jer su ih industrijski razvijene zemlje zanemarile u raspodjeli cjepiva za covid-19, piše Večernji list.

Komentari