The Rolling Stones tuže Donalda Trumpa jer im krši autorska prava

24

The Rolling Stonesi poduzimaju “daljnje korake” kako bi spriječili Donalda Trumpa da koristi njihovu glazbu na njegovim skupovima nakon što je predsjednička kampanja ignorirala prethodna pisma o prekidu. “Ovo bi mogao biti posljednji put da Trump koristi bilo koje pjesme Jaggera / Richardsa u svojim kampanjama”, navedeno je u izjavi.

U izjavi u subotu bend je objavio da je njihov pravni tim i organizacija za kršenje prava BMI poslao još jedno upozorenje Trumpovoj kampanji da bi, ukoliko predsjednik nastavi koristiti glazbu benda, moglo doći do tužbe. “BMI je obavijestio Trumpovu kampanju u ime Stonesa da će neovlašteno korištenje njihovih pjesama predstavljati kršenje ugovora o licenci”, dodao je predstavnik Rolling Stonesa. “Ako Donald Trump zanemari ove ustraje, tada bi se suočio s tužbom zbog razbijanja embarga i puštanja glazbe za koju nema dozvolu.”

Unatoč prethodnim upozorenjima tijekom predsjedničke kampanje 2016. – “Rolling Stonesi ne podržavaju Donalda Trumpa. Ne možete uvijek dobiti ono što želite koristiti bez dopuštenja benda” – Trumpova je ekipa i dalje igrala Rolling Stonese na skupu u Tulsi u Oklahomi 20. lipnja. Kako je BMI rekao za Deadline, “Trumpova kampanja ima dozvolu za političke subjekte koji odobravaju javno izvođenje više od 15 milijuna glazbenih djela u repertoaru BMI-a, bez obzira na to gdje se događaju događaji. Međutim, postoji odredba koja omogućava BMI-ju da izuzme glazbena djela iz dozvole ako se tekstopisac ili izdavač protivi njihovoj upotrebi u kampanji. BMI je primio takav prigovor i poslao pismo kojim je obavještavao Trumpovu kampanju da su djela Rolling Stonesa uklonjena iz licence za kampanju te je savjetovao kampanju da bilo kakva buduća upotreba ovih glazbenih skladbi krši njegov licencirani ugovor s BMI-om.„

Skup na Tulsi na sličan način privukao je pažnju obitelji Toma Pettyja, koji je slično izjavio nakon što je na Trumpovom skupu predstavljena “I Won’t Back Down,”, “Trump ni na koji način nije bio ovlašten koristiti ovu pjesmu za širenje kampanje. I pokojni Tom Petty i njegova obitelj čvrsto se suprotstavljaju rasizmu i diskriminaciji bilo koje vrste. Tom Petty nikad ne bi želio pjesmu koja je korištena za kampanju mržnje. Volio je okupljati ljude.”

Izvor: The Rolling Stone

Komentari