TAJLAND: Mladi kit uginuo nakon što je progutao 80 plastičnih vrećica

147
Mladom kitu nije bilo spasa

Na jugu Tajlanda uginuo je mladi kit nakon što je progutao više od 80 plastičnih vrećica.

Veterinarski stručnjaci su ga pokušali spasiti, ali nije mu bilo pomoći. Kit je pronađen na izdisaju u blizini granice s Malezijom, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, a prenosi Daily Mail.

Veterinarski tim ga je pokušao spasiti, ali je na kraju je kit ipak uginuo, priopćili su. Dok su ga spašavali, kit je povratio pet plastičnih vrećica.

Rezultati obdukcije pokazali su da je nesretna životinja u želucu imala 80 plastičnih vrećica, ukupne težine oko osam kilograma, ističe Ministarstvo.

Biolog i predavač na Sveučilištu Kasersart u Bangkoku Ton Tamrongnavasavat objašnjava da zbog vrećica kit nije mogao uzimati hranu.

Tajland je jedna od zemalja koja troši najviše plastičnih vrećica u svijetu, što svake godine dovodi do smrti stotina morskih živih bića koja žive u blizini posjećenih plaža te zemlje.

Svake godine najmanje 300 morskih životinja, među kojima kitovi, morske kornjače i delfini, nastrada u tajlandskim vodama nakon što progutaju plastiku.

Više od 80 vrećica pronađeno je u njegovom želucu

Prema znanstvenim istraživanjima, zbog nakupina tog smeća godišnje umire više od 100 tisuća kitova, dupina i tuljana, a pronalazi se sve više mrtvih morskih ptica i ostalih životinja koje u trbuhu imaju puno malih komada plastike. Životinje jedu plastični otpad odbačen u more, misleći da je to hrana, ali upravo od toga umiru ili se zapetljaju i uguše.

Svake godine baca se više od 8 milijuna tona plastike u naše oceane, tvrdi zaklada Plastics Oceans Foundation. Do 90 posto svjetskih plastičnih artikala se nikada ne reciklira, a znanstvenici vjeruju da gotovo svaki komad plastike ikad stvoren još uvijek postoji negdje, u nekom obliku. Razgradnja plastičnog materijala, kao što su primjerice plastične boce, traje 450 godina, ističu stručnjaci.

Komentari