Rijeka dobila “ženski”semafor! Pješačkim lanternama protiv nesvjesnih predrasuda!

152
Foto: MojaRijeka

Rijeka je dobila prvi „ženski“ semafor. Postavljen je kod palače Modelo, a muški lik pješaka zamijenjen je ženskim, a do Međunarodnog dana žena bit će ih ukupno pet na pješačkim prijelazima u Adamićevoj ulici.

Postavljanjem ženskih semafora nastoji se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, za koju je Rijeka uvijek bila otvoren grad“, kaže Dunja Roić koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Udruge SOS Rijeka. Ideja je nastala, dodala je, po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim europskim gradovima.

O novim maskama za pješačke lanterne na pet pješačkih prijelaza u središtu grada pobrinuo se Rijeka promet nakon što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podržao inicijativu koju je pokrenula udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

SOS Rijeka u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena – 8. Ožujka najavljuje „žensku šetnju“ ulicama Rijeke.

Ove godine s udrugom PaRiter organizirat ćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem – interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu „ženska šetnju“ tim ulicama“, kazala je Roić.

 

Komentari