Približavaju nam se stjenice, pojavile se u Istri

265

Nisu samo komarci krvopije, već veliki problem mogu stvarati i stjenice, koje su se iz Dalmacije proširile do Istre. Stjenice izlaze noću i hrane se ljudskom krvlju. Kao i kod uboda komarca, mjesto na kojem je stjenica ugrizla svrbi, a češanjem se stvara rana.

Kako bi se spriječilo njihovo širenje potrebno je dobro čistiti unutrašnjost. To se posebice odnosi na turistički smještaj, u kojem je zabilježeno najviše slučajeva pojave stjenica, kao na primjer prošle godine u Istri – 131 slučaj.

Razlog što su hoteli i apartmani glavno mjesto pojave stjenica je taj što one dolaze s turistima u prtljazi. Važno je pratiti dijelove interijera u kojima se mogu zateći – drvene dijelove namještaja, pukotine u zidovima, a najezda krvopija može se spriječiti redovitim usisavanjem i pranjem.

Stjenice su vrlo otporni nametnici, koji mogu preživjeti bez hrane i do godinu dana. Zabrinjavajuće je i to što postaju sve otpornije na insekticide jer su razvile deblju kutikulu, pokazalo je istraživanje u Australiji.

Uz to što piju krv u tijelo puštaju otrov. Kada se češemo na mjestu uboda, ono se može i inficirati. No ugrizi stjenica su bezopasni i ne prenose bolesti. Potrebno je samo izbjegavati češanje koje dovodi do stvaranja rana. Svrbež se može smanjiti stavljanjem leda na ranu, a liječenje rane sokom od aloe vere, nevena ili gospine trave.

Komentari