Ponovna upotreba predmeta smanjuje količinu proizvedenog otpada. Istovremeno je zabavna aktivnost za cijelu obitelj

175

U zadnje vrijeme recikliranje je postalo ključna riječ u gotovo svakoj zajednici, a kante za recikliranje koje su postavile gradske vlasti su manje ili više posvuda. Građanima je rečeno da učine sve što mogu kako bi osigurali da se materijali jednom namijenjeni spalionicama ili odlagalištima preusmjere u centre za reciklažu radi pravilne obrade.

No, pokušaj ponovne uporabe određene robe – umjesto da se reciklira – nije toliko rasprostranjen, unatoč brojnim prednostima ponovne uporabe, uključujući veću uštedu energije i smanjenje generiranja onečišćenja.

Prilično mali potezi na osobnoj razini mogu imati značajan utjecaj. Možete kupovati second hand odjeću, ali i druge kvalitetne predmete, poput namještaja pa čak i građevinskih materijala. Također možete pokušati kupiti proizvode s manje ambalaže, sve što možete kupite u rinfuzi. Pokušajte izbjeći upotrebu predmeta kao što su plastične vrećice i jednokratni plastični pribor za jelo, čaše itd.

Staklenke, spremnici ili limenke

Staklo i metal se lako recikliraju, ali zašto ne smanjiti višak ambalaže i otpada ponovnom uporabom? Staklene staklenke i stari kanistar za kavu čine sjajne posude za rimske ostave, ormariće za stolove ili kupaonice. A postoji milijun načina kako ponovo koristiti staklenke osim za konzerviranjehrane – čak i mnoge marke umaka za tjesteninu koriste staklenke koje su idealne za čuvanje hrane.

Plastični vrčevi, plastične boce i drugi plastični spremnici

Osim korištenja vrča i boca za pohranu domaćih prirodnih čistača, plastične posude možete pretvoriti u korisne kućanske predmete poput ove metlice od plastičnih boca! Napravite hranilice za ptice iz starih boca.

Novine, časopisi i papirnate vrećice

Imate li papira papir? Postoji puno sjajnih načina kako ponovno iskoristiti sve papire u svom životu. Budite kreativni i stvorite nevjerojatne i korisne pletene košare i ladice iz časopisa i novina. Novine, vrećice i časopise reciklirajte kao ambalažni papir. Ili možda posude za biljke koje su samokompostirajuće? Ili DIY omotnice od zastarjelih stranica kalendara? A ako ste zaista ambiciozni, napravite prekrasan pod od papirnatih vrećica.

Odjeća, ručnici i posteljina

Ne bacajte stare ručnike, odjeću i posteljinu! Izrežite ih u krpe za čišćenje! Ili pogledajte ove izvrsne Pinterest ideje za pretvaranea stare odjeće u novu! Zašto ne pretvoriti te rastrgane majice u prekrasne pletene prostirke?

Krpice za očuvanje boje rublja

Ako ih upotrebljavate, ne bacajte ih! One čine izvrsne krpe za prašinu, posebno za brisanje dlaka kućnih ljubimaca. Izvrsno djeluju i za poliranje kromiranih površina!

Za više informacija posjetite web stranicu projekta „Izdvoji s(v)e. Fai la differenza”

Sve ove informacije, pa i puno više,  može se saznati kroz projekt „Izdvoji s(v)e. Fai la differenza – Provedba izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpada na području gradova Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj“. Nositelj projekta je Grad Novigrad – Cittanova. U sklopu ovog projekta provodit će se zajedničke aktivnosti na informiranju i educiranju građana, turista i posjetitelja o načinu i važnosti održivog gospodarenja otpadom. Kroz projekt će se surađivati s civilnim sektorom i obrazovnim ustanovama, a poseban naglasak će biti na edukaciji djece. Ovim se projektom nastavlja i nadopunjuje već postojeća, višegodišnja kampanja koja se provodi na području JLS-ova iz obuhvata projekta od 2012. godine i to pod nazivom – Izdvoji s(v)e. Fai la differenza -, a u koordinaciji sa zajedničkim komunalnim poduzećem 6 maj d.o.o.. Ukupna vrijednost projekta: odobren bespovratni iznos u visini od 491.118,95 kn (85% sveukupne vrijednosti projekta od 577.787,01 kn). Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog kohezijskog fonda.   

Izrezak

Komentari