Pola milijuna morskih pasa će biti ubijeno u pokušaju proizvodnje cjepiva CoVid-19

42

Zaštitari prirode i aktivisti za prava životinja tvrde da će za proizvodnju novog cjepiva CoVid-19 biti potrebno ubiti pola milijuna morskih pasa. To je zato što se kemikalija koja se koristi u proizvodnji cjepiva nalazi u jetri morskih pasa. Skvalen se već koristi u brojnim cjepivima i ključni je sastojak mnogih ispitivanih cjepiva za Covid-19. Aktivisti tvrde da je godišnje ubijeno čak 3 milijuna morskih pasa kako bi se dobio skvalen.

Da bi se osigurala jedna doza svim pojedincima na planetu, bilo bi potrebno ubiti 250 000 morskih pasa, a budući da se smatra da će mnogim cjepivima biti potrebne dvije doze da bi bile učinkovite, to bi moglo značiti ukupno 500 000 morskih pasa. Zabrinjavajuće je da su neki znanstvenici sugerirali da nova cjepiva CoVid-19, slično cjepivu protiv gripe, neće dati doživotni imunitet i stoga će se morati isporučivati ​​svake godine, što će rezultirati još više smrtnih slučajeva morskih pasa.

Tvrdnju su podnijeli Shark Allies, američka skupina za zaštitu morskih pasa sa sjedištem u SAD-u. Njihova osnivačica, Stefanie Brendl, jasno je istakla da grupa ne želi učiniti ništa što bi moglo ometati proizvodnju cjepiva, ali nadala se da bi se umjesto toga mogle koristiti alternative. Rekla je za Daily Mail: “Ulov nečega od divlje životinje nikada neće biti održiv, pogotovo ako se radi o vrhunskom grabežljivcu koji se ne razmnožava u ogromnom broju. Toliko je nepoznanica koliko će velika na kraju biti i koliko dugo će ova pandemija trajati, a zatim i koliko verzija od toga moramo proći da bi, ako nastavimo koristiti morske pse, broj morskih pasa uzetih za ovaj proizvod mogao biti stvarno velik, iz godine u godinu. Jednostavno tražimo da se ispitivanje skvalena ne-životinjskog podrijetla provodi zajedno sa skvalenom morskog psa kako bi se što prije moglo zamijeniti. Pri milijardama doza potrebnih godišnje, u sljedećim desetljećima, presudno je da se ne oslanjamo na izvor divljih životinja. Može štetiti vrstama morskih pasa koje se love zbog ulja i nije pouzdan lanac opskrbe. “

Skupina je sada pokrenula peticiju koja je već prikupila tisuće potpisa. Skupina je također izjavila da postoje mnoge održive alternative skvalenu, uključujući organske proizvode koji nisu životinjski. Mnoge države sada se trude pronaći cjepivo, a čini se da iz ispitivanja proizlaze obećavajući rezultati. Rusija je prošlog mjeseca izjavila da ima djelotvorno cjepivo nazvano Sputnik V, a izvještaji ukazuju da i Kina ima spremno cjepivo. U Velikoj Britaniji, ispitivanje cjepiva na Sveučilištu Oxford uskoro će završiti svoju fazu 3 razvoja i nada se da će biti spremno za masovnu upotrebu do početka 2021. godine.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari