Veleposlanik Kanade u posjetu Rijeci povodom primopredaje broda izgrađenog u 3. maju

  18

  Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održali su prijem za veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. g. Alana Bowmana.

  Kanadski veleposlanik u Rijeci boravi povodom primopredaje broda izgrađenog u Brodogradilištu 3. maj za kanadskog naručitelja. Naime, u brodogradilištu je danas upriličena primopredaja 36,5 milijuna dolara vrijednog broda, „Algoma Intrepid“ kanadskom brodovlasniku Algoma Central Corporation.

  „Algoma Intrepid“ drugi je brod koji je „3. maj“ izgradio i isporučio Kanađanima. Prvi, pod nazivom „Algoma Innovator“ već plovi Velikim jezerima. Riječ je o brodovima blizancima, dizajniranima i građenima za plovidbu Velikim jezerima. Oba su nosivosti 24.900 tona, dugi su 198 i široki 23,77 metara. Sam odlazak ovog samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutih tereta iz riječkog brodogradilišta planiran je u prvom tjednu listopada, odakle najprije ide na ukrcaj tereta i potom preko Atlantika do kanala Saint Lawrence.

  Prijem-za-kanadskog-veleposlanika-2-900×600

  Zaželjevši dobrodošlicu u Rijeku i Primorsko-goransku županiju, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te predsjednik Županijske skupštine Fabijanić izrazili su zahvalnost na povjerenju kanadske tvrtke koja je nastavila naručivati brodove u riječkom brodogradilištu, neovisno u teškim okolnostima u kojima se 3. maj u tom trenutku nalazio. Prijemu su prisustovali i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

  Oduševljen sam prilikom što mogu prisustvovati svečanosti porinuća novog broda, svojevrsnog simbola hrvatsko-kanadske suradnje. Hrvatska brodogradilišta na dobrom su glasu u Kanadi i kanadski naručitelji zadovoljni su isporučenim brodovima. U brod ‘Algoma Intrepid’ bit će ugrađena visoka tehnologija kanadskih proizvođača. Stoga se može reći da je ovo win-win projekt, koji stvara radna mjesta kako u Hrvatskoj, tako i u Kanadi te uvelike pridonosi dobrim odnosima dvaju zemalja“, istaknuo je veleposlanik Bowman, dodajući kako je u doba koronavirusa trgovinska razmjena ključna je za gospodarstvo obiju zemalja, a na tragu prije tri godine potpisanog Trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA). Upravo će o načinima implementacije sporazuma veleposlanik danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka razgovarati s nekolicinom tvrtki zainteresiranih za suradnju s kanadskim gospodarstvenicima.

  Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako je na prijemu bilo riječi o daljnjoj suradnji kako na gospodarskom, tako i na kulturnom planu.

  Prijem-za-kanadskog-veleposlanika-5

  Kanadskom veleposlaniku je u njegovom dosadašnjem, jednogodišnjem mandatu ovo četvrti posjet Rijeci. Naš grad i županiju prvi put je posjetio prilikom svečanog otvorenja Rijeke – Europske prijestolnice kulture, krajem veljače bio je gost na Međunarodnom riječkom Karnevalu i Humanitarnom karnevalskom balu, a sredinom rujna posjetio je i izložbu “Histerične mašine” kanadskog umjetnika Billa Vorna, postavljenu u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

  Veselim se nastavku razgovara s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom  o nastavku suradnje na gospodarskom i kulturnom planu. Slogan projekta Europske prijestolnice kulture ‘Luka različitosti’ ima vrlo duboko značenje i za Kanađane, budući da upravo različitost smatramo svojoj snagom i vrlo smo zadovoljni što Rijeka promovira taj koncept“, zaključio je veleposlanik Bowman.

  Komentari