Plenković posjetio riječki škver: “Cilj je riješiti što je nužno i uz pronalazak partnera, omogućiti opstanak brodogradnje u 3. maju”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Rijeci se sastao i s Tomislavom Debeljakom

58

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas riječko brodogradilište 3. maj gdje se sastao s direktorom Edijem Kučanom. U njegovoj su pratnji bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Nakon obilaska riječkog škvera i sastanka s Kučanom predsjednik Vlade Plenković potvrdio je kako su za današjeg posjeta dobili iscrpno predstavljanje trenutnog stanja, planova kako dovršiti brodove koji se nalaze u brodogradilištu, te jedan koji se nalazi u Puli.

Ono što smo danas čuli od gospodina Kučana je ohrabrujuće, vidim da je visok stupanj motiviranosti i Uprave društva i naravno radnika 3. maja da ponovno krenu prije svega dovršiti narudžbe koje su ovdje u brodogradilištu, ali i sto tako i onu drugu fazu. Nakon što se napravi cijeli plan koji će omogućiti deblokadu računa, nakon toga pripremu proizvodnje, nakon toga u partnerstvu s naručiteljema zatvaranje financijske konstrukcije za dovršetak brodova koji su trenutno tu i u konačnici pronalazak strateškog partnera koji bi dugoročno, kroz proces restrukturiranja, mogao održati brodogradnju u Rijeci na tržišnim osnovama. Cilj našeg angažmana je da prije svega, u ovom trenutku, rješimo ono što je nužno, a da kroz otprilike dvije godine, koliko bi trebalo trajati dovršavanje ovih brodova, uz pronalazak partnera, omogućimo opstanak brodogradnje ovdje u 3. maju“, kazao je Plenković.

Novinare je zanimalo je li se premijer Plenković danas u hotelu Bonavia sastao s Tomislavom Debeljakom i čemu su razgovarali.

Razgovarali smo o Brodosplitu, ne o 3. maju, ima Brodosplit svojih tema“, kratko je odgovorio predsjednik Vlade.

škver

Na pitanje kako će Vlada pravno riješiti odvajanje riječkog škvera iz stečajne mase Uljanika, predsjednik Vlade podsjetio na dugu tradiciju riječkog brodogradili.

Brodogradilište 3. maj je za Rijeku i cijeli ovaj kraj, kao i Uljanik za Pulu prije svega identitetsko pitanje. Ovo brodogradilište postoji od 1905. godine, ima ogromnu tradiciju, ima znanja, ima iza sebe lijepu knjigu proizvedenih i isporučenih brodova koji su desetljećima plovili brojnim morima diljem svijeta. Ovo je pitanje i pravno, i finacijsko i ekonomsko, i naravno stručno u pogledu znanja koje brodogradilišta imaju. Mi smo uključili i Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa i Hrvatsku brodogradnju Jadranbrod, svaka od tih institucija ima svoju zadaću i ulogu, da pronađemo pravno čvrst okvir u kojem je moguće u punoj mjeri provesti zaključak kojeg smo donijeli prošloga tjedna“, poručio je Plenković.

Novinare je zanimalo može li se očekivati deblokada i zatvaranje financijske konstrukcije bude prije 29. kolovoza na što je Plenković kazao kako su “ministarstva dobila zadaću što prije raditi na tom rješenju” istakavši kako je vrijeme ovdje vrlo važan faktor.

Na pitanje o radničkim plaćama Plenković je kazao rade na tome da njihov dogovor bude cjelovit, a on “podrazumjeva plaće za radnike zacijelo ovo razdoblje koje nisu dobivali“.

Istakao je kako je, prema informacijama direktora Kučana, u 3. maju trenutno zaposleno preko 740 ljudi, “51 posto je vezano za proizvodnju, a dio koji podupire proizvodnju dodatnih 30 posto, dio radova za dovršetak ova tri broda rodova obavili bi radnici Uljanika, a dio kooperanti, u financijskoj konstrukciji su svi ti računi već obuhvaćeni“, zaključio je Plenković.

Komentari