Pitch Shifting Duo na Silk Road Internacionalni Art Festival u Kini predstavio hrvatsku kulturnu baštinu

30

Završen je 6. Silk Road Internacionalni Art Festival u Kini na kojem je Pitch Shifting Duo predstavio hrvatsku kulturnu baštinu.

Grgur Savić, saksofonist i kompozitor, i Sanja Starčević, vizualna umjetnica i dizajnerica, hrvatski su dvojac koji živi i radi u Berlinu i dio su umjetničkog audio-vizualnog projekta Pitch Shifting Duo koji koristi hrvatsku nacionalnu baštinu u svojoj avangardnoj izvedbi.

Pitch Shifting Duo istražuje nove medije i hrvatsku kulturnu baštinu. Inspirirana tradicionalnom slavonskom narodnom nošnjom Sanja koristi vlastiti vizualni instrument za stvaranje vizualnih sadržaja pomoću VPL-a – vizualnog programskog jezika. Kodiranjem Sanja stvara skup vizualnog semiotičkog sustava koji je sinkronizirani spoj glazbe i slike. Kao odgovor na vizualne improvizacije, Grgur koristi elektroniku i zvuk saksofona koji se proteže od melodičnih odlomaka do proširenih tehnika i mostova iz crnoameričke društvene glazbe s narodnim zvucima iz rodne Hrvatske.

PitchShifting_3

Silk Road Internacionalni Art Festival jedan je od najpoznatijih i najposjećenijih festivala u Kini. Pitch Shifting Duo nastupio je u gradovima Xianyang, Tongchuan, Yan’an i Xi’an za vrijeme državnog praznika – Festival punog mjeseca.

PitchShifting_5

Pitch Shifting Duo dio je većeg interdisciplinarnog projekta – Pitch Shifting Group. Vizualno programiranje i glazbena interaktivnost presudna je za djelovanje Pitch Shifting skupine. Predvođena hrvatskim saksofonistom i skladateljem s berlinskom adresom, Grgurom Savićem, skupina istražuje odnos različitih suvremenih tehnologija s elektro-akustičnim instrumentima kako bi pružili visokokvalitetni glazbeni jezik.

PitchShifting_1

Iako je ova skupina počela izvoditi čiste elektro-akustične improvizirane setove, novo putovanje započinje s novom članicom, hrvatskom vizualnom umjetnicom Sanjom Star koja također živi i radi u Berlinu. Duo stvara improvizirani audio-vizualni set.

Pitch Shifting Duo – Sanja Star & Grgur Savić – istražuje nove medije i hrvatsku kulturnu baštinu. Miješajući različite žanrove, od društvene do elektroničke glazbe, nadahnute životom u New Yorku i Berlinu, Pitch Shifting Duo predstavlja savršenu ravnotežu zvuka i vizualnog kontrasta, koji postavljaju jedinstveno raspoloženje.

PitchShifting_4

Kao globalni građani naša je misija predstaviti i pozvati druge da prepoznaju našu nacionalnu baštinu koja nije samo naša jer svi imamo pravo voljeti i njegovati svu našu globalnu baštinu. Želimo istražiti ideju da nema vremena i prostora koji dijeli staro / novo, naše/njihovo. Naša umjetnička, audiovizualna izvedba želi izazvati osjećaje jedinstva i zajedništva. U svijetu razdvojenosti želimo gledati u pozitivniju budućnost poštujući i uvažavajući naše razlike živeći zajedno u miru kao ljudski kolektiv”, kažu Sanja i Grgur.

Komentari