Njemačka kao primjer drugima u izbjegličkoj krizi

228

Njemačka je odlučila dopustiti ostanak svim sirijskim izbjeglicama u zemlji. Time je postala treća zemlja, nakon Turske i Švedske, koja je donijela tu odluku, nasuprot nekim drugim europskim zemljama, koje je spremno kritizirala. Uz to, kancelarka Merkel jasno je dala do znanja da se država neće dati pokolebati pred agresijom antiimigrantskih snaga, koje idu tako daleko da napadaju ljude i pale osigurane smještajne kapacitete.

Procjenjuje se kako će do kraja godine u Njemačku doći 800 000 izbjeglica.

Upravo kako bi imala dovoljno mjesta za one koji bježe iz ratom pogođenih krajeva, Njemačka želi destimulirati dolazak ljudi iz, po njima, sigurnih država.

Svoju su podršku protekli vikend iskazali i brojni nogometni klubovi diljem zemlje, odnosno njihovi navijači koji su dobrodošlicu izbjeglicama jasno izrekli velikim transparentima.

Borussia Dortmund pozvala je prošli tjedan 220 sirijskih izbjeglica na utakmicu s norveškim klubom Odds Ballklubb, a fotke s tog susreta dijeljene su na društvenim mrežama pod hashtagom #RefugeesWelcome, koji se ujedno mogao vidjeti i po transparentima na tribinama, kao i na brojnim pro-izbjegličkim okupljanjima diljem Njemačke. Borussia je tako nastavila trend viđen i kod drugih njemačkih nogometnih klubova, poput Dynama iz dresdena i Fortune iz Dusseldorfa.

Možete li zamisliti ovakve scene na našim nogometnim terenima?

bundesliga 5 bundesliga 6 bundesliga 7 bundesliga 8 bundesliga 9 bundesliga 10 bundesliga 1 bundesliga 2 bundesliga 4

Komentari