Najveća poplava u Veneciji u posljednjih 50 godina!

120

Brojni turisti, a još više stanovnici Venecije, ovih dana muku muče s jednom od najvećih poplava koja je ikad zadesila taj grad.

U utorak ujutro sirenama je najavljeno alarmantno stanje. The Guardian izvještava da su jučer navečer izmjerene rekordne visine vode od 187 centimetara, koje su se u međuvremenu ipak ponešto snizile.

Jesenske poplave nisu neobična pojava u Veneciji, no ova se smatra najvećom u posljednjih 50 godina, već je uzela dva života, a tek se očekuje nastavak padalina i daljnji porast vode.

Gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro, na Twitteru je napisao da je stanje dramatično te da traži pomoć od talijanske vlade. I sam se osvrnuo na pojavu globalnog zatopljenja, kojoj mnogi pripisuju ovo što se trenutno događa u venecijanskom kanalu.

Trg svetog Marka je pod metar dubokom vodom, štetu je pretrpjela i povijesna bazilika, a poplavljeni su i brojni trgovi i uličice.

Naravno, neki su se domišljati ljudi već dosjetili mogućnosti zarade pa prodaju turistima gumene čizme, no s obzirom na klimatske promjene kojima svjedočimo, valjalo bi se unatoč kratkoročnoj koristi koju se očito može izvući iz baš svake situacije, zamisliti nad dugoročnom prijetnjom svima nama.

Pogledajte i video koji donosi CBS This Morning.

Komentari