Ljeto se zahuktava, ali prijete jake lokalne nepogode

72
ljeto

Ljeto nam se idućih dana zahuktava uz porast dnevnih vrijednosti do 30 °C, a ponegdje na kontinentu i malo iznad, međutim vrijeme neće biti u potpunosti stabilno, naročito od vikenda.

Naši krajevi krajem prve dekade lipnja i tijekom dobrog dijela druge nalazit će se na granici dvije zračne mase, što bi moglo uzrokovati izolirane, ali vrlo izražene lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda.

Zapadnom i dijelom središnje Europe dominirat će svježija i vlažna zračna masa porijekla s atlantskog oceana. Temperature zraka na tom će području biti niže od prosjeka uglavnom oko 4 °C, ali povremeno mogu odstupati i do 8 °C.

Istovremeno, velik dio Balkanskog poluotoka i južne Europe imat će vruće i vrlo vruće ljeto uz temperature do 8 °C iznad prosjeka za doba godine, najavljuje IstraMet.

Što to znači za vrijeme u našem kraju? Nestabilno! Naročito u gorju i na sjeverozapadu Hrvatske, dok će u Dalmaciji nestabilnosti biti rijetke i dominirat će ozbiljne ljetne temperature zraka uz vrijednosti i do 35 °C. Dio nestabilnosti s povremenim frontama sa sjeverozapada vjerojatno će stići i do Istre i Kvarnera gdje također može biti izraženih grmljavinskih nestabilnosti.

U takvim situacijama kada se nalazimo na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, uvjeti su često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli.

Komentari