Lansiranje SpaceX-a prošlo uspješno!

15

SpaceX i NASA uspješno su proveli prvu misiju posade u svemir s američkog tla nakon devet godina. 30. svibnja 2020. u 15:22 prema istočnom vremenu (21:22 prema lokalnom vremenu), SpaceX je postala prva privatna svemirska tvrtka koja je lansirala NASA-ine astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Dva astronauta u brodu Crew Dragon su Bob Behnken i Doug Hurley, obojica veterani svemirskih putnika s nekoliko misija iza sebe. Prvi pokušaj lansiranja odgođen je u srijedu zbog lošeg vremena, ali protekao je bez problema u subotu popodne, uz emotivan tim NASA-inog i SpaceX-ovog osoblja. Prijenos uživo pratilo je 10 milijardi ljudi. Elon Musk nakon lansiranja rekao je: “Zaista sam preplavljen emocijama. Teško je govoriti, iskreno. Proveo sam 18 godina radeći za ovo, teško je vjerovati da se zapravo i dogodilo. Teško je sve to pojmiti. Mislim da u ovom trenutku nisam na čisto sa svojim emocijama. Nadam se da je ovo prvi korak na putu prema civilizaciji na Marsu, prema multiplanetarnom životu, bazi na Mjeseci i proširenju izvan granica Zemlje.”

Dužnosnik NASA-e Jim Bridenstine, koji je pratio lansiranje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i potpredsjednikom Mikeom Penceom, kaže: “Uspjeli smo! Ovo smo dugo čekali. Prošlo je devet godina otkako smo s američkog tla lansirali američke astronaute u američkim raketama i sada je to učinjeno” Danas ujutro Behnken i Hurley pristajat će na ISS gdje ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se nalazi na svemirskom laboratoriju. Astronauti će danas dobiti osam sati sna prije nego stignu u svemirsku stanicu. Prijenos uživo od NASA-e i SpaceX-a nastavit će se cijelim putem na YouTube kanalu NASA-e.

Za Elona Muska je to još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i učestalijima. To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Izvor: Science Alert

Komentari