U Rafineriji nafte Rijeka u probni rad pušten Propan propilen spliter vrijedan 550 milijuna kuna

17

U Rafineriji nafte Rijeka u probni rad pušteno je novo postrojenje vrijedno 550 milijuna kunaPropan propilen spliter, kojim će rafinerija povećati konkurentnost i proširiti spektar proizvoda. Tako će se u novom postrojenju proizvoditi propilen visoke čistoće koji se koristi kao poluproizvod u petrokemijskoj industriji. Inače, u postrojenju ukapljeni naftni plin iz rafinerijske prerade prolazi proces pročišćavanja i razdvajanja na propan i propilen visoke čistoće, a zatim se svaki skladišti u 4 ukopana spremnika koji su spomeni s instalacijama za otpremu. Ukupni instalirani godišnji kapacitet postrojenja iznosi 84.000 tona.

Radovi na postrojenju započeli su početkom 2019. godine u vrijeme najvećeg remonta u povijesti Rafinerije nafte Rijeka, gdje je INA uložila 800 milijuna kuna. Uz postrojenje, projekt je obuhvatio i izgradnju spremničkog prostora za nove proizvoda i spoja na logističke otpremne točke, gdje onda odlazi prema srednjoeuropskom i mediteranskom tržištu.

„Tijekom lipnja očekujemo prve komercijalne količine propilena i time stvaranje nove vrijednosti za cijelu kompaniju. Ovime pokazujemo da smo snažno posvećeni našem programu INA R&M Novi smjer 2023. i stvaranju preduvjeta za dugoročno održivo rafinerijsko poslovanja Ine. Jedan od ciljeva programa je moderna i konkurentna europska rafinerija u Rijeci. To ćemo postići izgradnjom postrojenje za obradu teških ostataka, čije su pripremne aktivnosti za gradnju već u tijeku te nizom drugih projekata usmjerenih na stvaranje veće ukupne složenosti riječke rafinerije. Projekti su to u koje ulažemo oko 4 milijarde kuna“, kazao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Novo postrojenje u skladu je s programom INA R&M Novi smjer 2023. kojem je cilj osigurati profitabilno rafinerijsko poslovanje INE. Program predviđa nastavak prerade nafte u rafineriji nafte Rijeka te izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka, rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost, priopćili su iz INE.

Komentari