Kako očistiti kućanske uređaje kako bi dulje trajali?

14

Razni električni uređaji u vašem kućanstvu naporno rade. Zato nije loše obratiti dovoljno pozornosti na vašu perilicu, sušilicu, perilicu posuđa, frižider i štednjak.

Evo nekoliko najboljih načina čišćenja osnovnih uređaja u vašem domu.

Perilica za rublje

Mnoge perilice rublja imaju vlastitu opciju samočišćenja. Možete koristiti ocat ili sredstvo za čišćenje perilice rublja (koje su proizvele brojne tvrtke, uključujući Tide i OxiClean) u tom procesu. Ili jednostavno koristite te proizvode i pokrenite redovan ciklus pranja.

Unutarnji dijelovi perilica često su zanemareni. Iako izgledaju kao da ih ne treba održavati, zanemarivanje bi vam moglo uzrokovati probleme. Čišćenje interijera perilice za rublje posebno je važno u strojevima visoke energetske učinkovitosti, jer oni koriste manje vode od uobičajenih perilica pa se višak deterdženta i vlakana odjeće može nakupiti iznutra i uzrokovati mirise.

Brtvila koja se nalaze na vratima perilice potrebno je dobro(i često) očetkati. Najbolje je koristiti ocat i četkicu za zube kako bi uklonili plijesan koja se tamo rado nakuplja.


Perilice suđa nisu uređaj koji djeluju kao da trebaju čišćenje, osnovna svrha ima je pranje pa bi onda trebalo i to biti dovoljno. No, neki noviji modeli imaju uklonjive mrežaste filtere koji se mogu začepiti komadima hrane, posebno ako ne ispirete hranu sa suđa prije nego ga ubacite u perilicu. Isključite filter i isperite pod toplom tekućom vodom ili lagano četkajte četkicom za zube. Ako vidite nakupljanje mineralnih naslaga unutar svoje perilice posuđa, stavite dvije šalice octa u staklenu posudu na donji stalak okrenut prema gore i pokrenite vrući ciklus. Također, svako malo provjerite sve dijelove koje možete sami ukloniti poput mlaznica. I one se znaju začepiti kamencem i ostacima hrane što može uzrokovati neugodan miris i plijesni.

Hladnjak

Brisanje polica hladnjaka toplom sapunicom trebalo bi biti dio redovite rutine čišćenja. No, svako malo morate odraditi i veliko čišćenje koje podrazumijeva potpuno pražnjenje hladnjaka, odmrzavanje (kod modela kod kojih je potrebno) i dezinfekciju. Pogotovo obratite pozornost na dijelove hladnjaka na kojima držite meso.

Micanje hladnjaka od zida i čišćenje prašine sa stražnje strane uređaja i poda je također važno. Ako je na stražnjoj strani vašeg hladnjaka grill koji se može izvaditi, očistite ga i osigurajte da zrak može slobodno prolaziti kroz njega. Na taj način će hladnjak trošiti manje energije.

Kako bi se riješili neugodnih mirisa od hrane hladnjak operite octom (naravno isperite ga vodom nakon toga) i u njega stavite zdjelicu sa sodom bikarbonom koja će također upiti dio mirisa.

Pećnica/Štednjak

Ako vaša pećnica ima opciju samočišćenja, aktivirajte ga na one dane kada možete otvoriti prozore i pustiti dovoljno zraka u kuću tijekom nekoliko sati dok se čisti. Ako imate stariji model pećnice ili vam se ne sviđa opcija samočišćenja onda imate nekoliko opcija. Za jako uprljane pećnice definitivno vam se isplati uzeti neko kemijsko sredtstvo za čišćenje, pogotovo pjenu koju možete nanijeti po svim površinama. Ostavite da djeluje i nakon toga isperite. Ako češće perete pećnicu (ili ju manje koristite ) onda će dovoljna opet biti čarobna kombinacija ocat i soda bikarbona.

Da biste uklonili zapečene ostatke s metalnih plamenika na štednjaku, možete ih oprati u perilici za suđe. Ako se radi o tvrdokornijoj prljavštini, možete ih namočiti u vrućoj sapunici, a zatim ih istrljati pastom od soli, sode bikarbone i deterđenta za suđe. Ako imate gornju ploču od nehrđajućeg čelika, površinu obrišite spužvom ili krpom namočenom u toplu vodu sa sapunom i dobro istrljate.

 

Komentari