Japanski vrt ispred OŠ Vežica i dalje zapušten i zaboravljen

138
Japanski vrt

Gradski vijećnik Aleksandar-Saša Milaković na Aktualnom satu 22. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke govorio je o stanju i načinu održavanja objekata simbola međugradske i međunarodne suradnje. Naime, Japanski park ispred OŠ Vežice je u izuzetno lošem stanju potpuno derutan, neodržavan, a i madraci su tamo, istaknuo je. Podsjetimo, portal Teklic.hr Svaki dan još je 11. svibnja 2021. upozorio na ovu problematiku te na sramotno stanje Japanskog vrta koji predstavlja vrijednost za grad Rijeku. Ujedno, Japanski vrt kao takav ima potencijal biti turistička atrakcija, napose japanskim turistima.

Japanski vrt na Donjoj Vežici od 2010. do 2013. godine gradio se u sklopu projekta „Pokret naprijed i mir“ u suradnji Rotary kluba Tokyo Tsukiji s Rotary klubom Sveti Vid Rijeka i Osnovnom školom Vežica, a idejni tvorac projekta je arhitekt međunarodne reputacije Iso Hayato. Veliku pomoć u realizaciji vrta dao je i arhitekt s Grobnika Ivan Juretić.

Japanski vrt

Za prostor koji se nalazi ispred osnovne škole, arhitekt Hayato birao je kamenje iz hrvatskih kamenoloma, pa je tako dovezen delnički kamen, korišten je slavonski hrast i biljke iz hrvatskih vrtova i rasadnika, što je sve ukomponirao na japanski način krajobrazne arhitekture. Arhitekt je u japanski vrt ukomponirao i Pašku čipku pod zaštitom UNESCO-a, koja je postala trajna vrijednost japanskog vrta u Rijeci.

“Fontana na Jelačićevom trgu se s vremena na vrijeme čisti. Danas izgleda jako loše. Stav je Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju da se ti spomenici trebaju adekvatno održavati. Na fontani se skine vanjski sloj šmrkom, a alge ostanu. Da li će gradonačelnik podržati zaključak odbora da se ti spomenici bolje održavaju?”, nastavio je Aleksandar-Saša Milaković.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako Japanski vrt održava sama OŠ Vežica. “Vidjet će da li se može intervenirati s naše strane Donirali smo 5.000 kuna prošle godine, a dio sredstva donirao je i Rotary klub. Što se fontane tiče, ona se pere jedan put tjedno, četvrtkom, uz pranje četkama i dodavanje tretmana protiv algi. Svaki dan fontanu obiđu komunalni redari. Kameno opločenje se održava interventno. Nastojat će se osigurati dodatna sredstva ako se to procijeni potrebnim“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Komentari