Novi ocean rađa se u Africi?

42

Prema ljudskim standardima, još je puno vremena. Ali znanstvenici čvrsto vjeruju da će se Afrika podijeliti na dva dijela i stvorit će se novi ocean. Vremenski okvir koji daju je između pet i deset milijuna godina.

Razlog ovog predviđanja je taj što se očekuje da će arapske, nubijske i somalijske tektonske ploče ispod kontinenta biti razdvojene toliko daleko da će Afrika doslovno biti podijeljena i stvoriti novi ocean. Specifično područje gdje se ploče cijepaju je suho područje Etiopije u Africi. Od 2005. godine u pustinji se otvorila pukotina dužine 35 kilometara, uočljiv je krajolik u krajoliku.

To je nevjerojatno vruće područje u kojem dnevne temperature mogu doseći 54 stupnja Celzijeva. Zaista, Dallol u Etiopiji poznat je kao najgušće naseljeni grad na Zemlji, a ponekad ga nazivaju i Danteovim paklom.

geologists-new-ocean-opening-africa-768×403-1

Prema Leeds University studentu doktorskog studija, Christopheru Mooreu, postoje jasni dokazi da se ‘oceanska kora’ koja se tamo formira vrlo razlikuje od kontinentalne kore u sastavu i gustoći. Teorija stvaranja novog oceana neko vrijeme pluta okolo. Znanstvenici su sada sigurniji s napretkom GPS tehnologija.

Pomoću GPS mjerenja možete izmjeriti stope kretanja do nekoliko milimetara godišnje“, objasnio je morski geofizičar Ken Macdonald sa kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari. “Kako dobivamo sve više i više mjerenja iz GPS-a, možemo steći puno bolji osjećaj o tome što se događa.” Istraživači, međutim, još uvijek nisu u potpunosti sigurni što uzrokuje pomicanje tektonskih ploča. Jedna teorija kaže da ekstremna vrućina uzrokuje da kamenje bubri u točki gdje se tri ploče presijecaju.

Prije nego što je Zemlja postojala kao danas, na sedam različitih kontinenata postojao je samo jedan superkontinent. Bio je poznat kao Pangea i počeo se raspadati prije oko 175 milijuna godina.

Izvor: Truth Theory

Komentari