Frederick Banting – izumitelj inzulinske terapije

  Na današnji dan u njegovu čast obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

  960

  Sir Frederick Banting bio je kanadski znanstvenik koji je 1921. u suradnji s kolegom dr. Charlesom Bestom, izumio inzulin za liječenje dijabetesa tip 1, čime je 1923. zaslužio Nobelovu nagradu iz područja medicine i fiziologije. Kompanija Google danas slavi njegov 125. rođendan koji su obilježili prigodnim logom na naslovnici tražilice.

  Kanadski znanstvenik i njegov kolega proveli su mnogo godina u istraživanju i eksperimentiranju vađenja inzulina iz gušterače, da bi izvađenu antidijabetičku supstancu primijenili 1922. na tinejdžeru Leonardu Thompsonu čime je postao prva osoba koja je primila inzulinsku injekciju kao dio tretmana liječenja dijabetesa tipa 1.

  Dijabetes je, podsjetimo, bolest kod koje je razina glukoze, odnosno šećera u krvi, previsoka. Hormon inzulin kojeg proizvodi gušterača regulira razinu glukoze u krvi, međutim kod dijabetesa gušterača ga ne proizvodi dovoljno ili je problem u načinu na koji stanice reagiraju na njega.

  Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama navodi da je broj oboljelih od dijabetesa u porastu, odnosno da je 2014. godine zabilježeno da 422 milijuna ljudi boluje od tog poremećaja. Znanstvenici vjeruju da će do 2030. godine biti čak sedmi uzročnik smrti.

  Iako danas postoji preko 400 milijuna oboljelih, zbog kliničke nedostupnosti inzulina, nekada je ovo bio oblik najteže smrtne bolesti.

  14. studenog proglašen je Svjetskim danom borbe protiv dijabetesa.