Crna Gora – Ljepota koja osvaja

220
Virpazar Foto/Pinterest

Na neka mjesta naprosto morate otići jer vas vuku korijeni, sjećanja iz djetinjstva, jer vas zovu preci, jer ste znatiželjni i premda mislite da ste ravnodušni u dubini duše uzbuđeni ste i sretni kada se konačno odlučite.
Tako sam se otprilike osjećala dok sam na ljubljanskom aerodromu ležerno pijuckala kavicu čekajući let za Podgoricu. Da, čekali smo zapravo satima i ono što se činilo jednostavnim – ta samo sat leta do glavnog grada Crne Gore- postajalo je komplicirano, a kava se oduljila i poprimila gorkast okus.

Kada smo konačno sletjeli na aerodrom u Podgorici počela je čarolija otkrivanja jedne prekrasne zemlje u kojoj sam nekada davno provodila svoje djetinjstvo i za koju me vežu sjećanja na toplinu i dobrotu majčinih roditelja ,prije svega moje pokojne bake, a da krv nije voda potvrdili su živući rođaci s njezine strane koju su se nesebično trudili i pokazali da tradicija obiteljskih veza i gostoprimstva u Crnoj Gori nije izumrla.

Osjećala sam potrebu za baš ovakvim osobnim uvodom u putovanje Crnom Gorom koja me nakon puna tri desetljeća naprosto oduševila jer možda i pretjerujem u tom oduševljenju zbog emocija koje su me preplavile dok sam otkrivala ono što sam nekada poznavala ali i mnogo toga novog i nepoznatog.

Crna Gora je naprosto prelijepa zemlja koju opsjedaju putnici  iz raznih krajeva svijeta diveći se njezinim prirodnim ljepotama, divljim planinama, jezerima, rijekama i naravno prekrasnoj obali. Država s nešto više od 600 tisuća stanovnika koja je odavno uvela euro kao sredstvo plaćanja koja se osamostalila prije 13 godina ,nema autocesta, ali se zato sve što poželite vidjeti, može ležerno obići u jednom danu i nema prepreka da stignete  od Durmitora do  Boke Kotorske obiđete veće gradove u unutrašnjosti ili etno sela koja postaju pravi hit u turističkoj ponudi.

Nikšić – sve popularniji sveučilišni grad
Grad u kojem se posljednja  tri desetljeća nije mnogo toga promijenilo barem na prvi pogled. Istina, prestala je s radom poznata Željezara a Nikšićko pivo sada proizvode stranci. Poznato Korzo i dalje je na istom mjestu iako se okruženje promijenilo-sada u šetače gledaju oni što sjede u kafićima pijuckajući Nikšićko pivo i riječ je uglavnom o mladima, a kafići su niknuli na mjestima gdje su u prošlosti sjedile majke, tetke, očevi ili braća na stolicama ispred svojih kuća pomno prateći  s kim šeću djevojke  što se spremaju za udaju. Ma nema više ni one poznate nikšićke tržnice-pijace bogate domaćim voćem, povrćem mesom, mlijekom i kajmakom što je stizao s brda. Tu se sada gradi neki šoping centar nimalo obećavajućeg izgleda.

Na prošlost, onu davnu još podsjeća hotel Onogošt jer baš tako se zvalo slavensko naselje nastalo na temeljima razrušenog rimskog naselja. Na rimsko razdoblje podsjeća i Carev most koji je među najstarijima u Crnoj Gori a  građen je uz pomoć ruskog cara Aleksandra III.
Današnje ime pak grad je dobio po plemenu Nikšić. Smješten je na nadmorskoj visini od 630 metara ispod brda Trebjesa i danas postaje sve popularniji sveučilišni grad. Ima tri rijeke i tri umjetna jezera, poznat je po Dvorcu kralja Nikole koji je pretvoren u muzej i knjižnicu. Kraj Dvorca smještena je Kuća mladenaca a ispod manastira Vasilija  Ostroškog nalazi se Statua Svete Bogorodice koju je poklonila Rusija 2004 godine.

Prekrasno jezero Krupac i rijeka Zeta služe kao osvježenje u toplim ljetnim danima i mjesta su rekreacija, sportova i  gastroužitaka. Krupac je i najveće kontinentalno kupalište u Crnoj Gori sa čistom vodom i uređenom plažom.

manastir Nikšić
Manastir Nikšić
Krupac Nikšić
Krupac Nikšić

Jedinstveni Ostrog
Jedinstven je to manastir usječen u planinu, spektakularno djelo čovjeka i prirode na 900 metara nadmorske visine gdje se kažu događaju čuda različite vrste a simbol je vjere i čistoće duše što pomaže ozdravljenju tijela. Sagradio ga je hercegovački mitropolit Vasilije koji je proglašen svecem nakon što je umro 1671 godine. Njegovo se tijelo čuva u manastirskoj pećini- crkvi. U Ostrog hodočaste vjernici iz svih krajeva svijeta klanjaju se moštima Svetog Vasilija, a crnogorci strahuju da bi i tijelo svetog Vasilija moglo biti premješteno zbog rasprava koje se vode oko autokefalnosti crnogorske crkve.

Ostro pećina s moštima
Ostrog pećina-crkva s moštima Svetog Vasilija

Danas  je naime  glavna politička  tema autokefalnost  crnogorske crkve koju već stotinu godina svojata srpska pravoslavna crkva. Crnogorske su vlasti točnije sam Milo Đukanović, najavile da će se definirati vlasništvo nad crkvenom imovinom i zatražiti samostalnost crkve koja je postojala do 1918 godine.

Prvi je korak Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojemu se snažno suprostavila Srpska pravoslavna crkva koja posjeduje oko 700 pravoslavnih objekata u toj zemlji.SPC poručuje da neće dozvoliti nezakonito otimanje imovine dok crnogorske vlasti tvrde da SPC koristi zemlju i manastire koji joj ne pripadaju.

Pa tako smo u Kotoru, tom biseru Boke kotorske ugledali zastavu izvješenu na crkvi svetog Nikole kao dokaz prijepora koji se vode.

ostrog red
Ostrog

Boka kotorska – crnogoski biser
Kotor je crnogorski biser, lijep i čist  sličan Dubrovniku što i nije čudno jer je dugo bio pod mletačkom vlašću.kotor2

Stari je grad opasan bedemima dugim 4 kilometra a u grad se ulazi kroz troja vrata. Na popisu je UNESCO-ve zaštićene svjetske kulturne baštine. Posjetitelji se penju na brdo sv Ivana gdje se nalaze stare zidine i crkva Gospe od zdravlja. Kotor je kada smo ga posjetili bio prepun turista čemu su svakako doprinijela dva usidrena kruzera u luci. U općini Kotor smješten je Perast malo naselje spomenik sagrađen od kamena. Ima čak 16 palača na tom malom prostoru uglavnom građenih baroknim stilom u kojima su živjele obitelji koje su pripadale peraškim bratstvima. Ispred Perasta nalazi se umjetni otočič Gospa od Škrpjela poznata i kao Gospa za ozdravljenje.

kotor katedrala
Kotor – Katedrala

 

Na drugoj strani bokokotorskog zaljeva smješten je Tivat  s poznatom lukom Porto Montenegro- mondenim sjedištem bogatih. Luka i luksuzni stambeno poslovni kompleks djelo je svjetskih bogataša od Kanade preko Rusije do Europe i lokalne elite a u luci su smještene luksuzne mega jahte.

Porto Montenegro raste i razvija se, grade se novi luksuzni apartmani a tu su smješteni svi luksuzni modni brendovi. Na drugoj strani porta pak niknuo je Luštica bay resort gdje će biti sedam hotela i 2000 stanova, vila i obiteljskih kuća te svi potrebni sadržaji uključujući i golf igralište s 18 rupa. Više od milijarde eura u taj projekt ulažu zajednički švicarska kompanija Orasco Development i vlada Crne gore.

Na suprotnoj strani bokokotorskog zaljeva u Kumboru pak niče još jedan luksuzni resort One & Only., u koji investira azerbejdžanska naftna kompanija. Tako se malo po malo Crna Gora pretvara u jadranski Monte Carlo za što očito ima izuzetne kapacitete i ulagače.

Crnogorski turizam cvate a na putovanju po Crnoj Gori susretali smo turiste iz svih dijelova svijeta. Moram spomenuti prekrasni Durmitor i Crno jezero, jedno od 18 jezera te planine koje je i najpoznatije te naravno Skadarsko jezero i Virpazar a sva ta nekadašnja mala i siromašna mjesta pretvaraju se malo pomalo u prave turističke meke i male turističke divove koji ljepotom i gostoljubivošću privlače  mnogobrojne turiste. Užitak je bio boraviti u Crnoj Gori u vrućem lipanjskom tjednu uživati u njezinom razotkrivanju i otići sa željom da se ponovo vratimo.

Blog Silva Celebrini

 

Komentari