Čipiranje je ponovo aktualno – 3.000 Šveđana ugradilo ih u ruke s jednom svrhom

Šveđani su općenito poznati po otvorenosti i tedenciji isprobavanja novih tehnologija i dijeljenja osobnih podataka

539

Čipovi veličine riže ugrađeni u ruke, sve su popularniji. Urlika Celsing jedna je od 3.000 Šveđana koji su isprobali proces ugradnje čipa, poznat pod nazivom ”biohacking”.

Jedan od načina na koji Celsing koristi čip, ili kako ga ona još naziva ”električna torbica”, je ulazak u zgradu bez ključeva. Već samo mahanjem ruke ispred senzora ona se mogu jednostavno otvoriti. Tako je ulaz koji bi sadržavao provjeru fizičke kartice, a potom upis koda postao vrlo jednostavan prolazak.

Dok čipovi imaju mogućnost držanja informacija koje drugi uređaji mogu čitati, ne mogu sami pročitati informacije. No i sve je više skeptika, zabrinuti su da bi se budućnost tehnologije mogla pojaviti na putu i spriječiti osobnu sigurnost.

Mikrobiolog Ben Libberton, zabrinut je glede ljudskog zdravlja jer ako jedan čip može jednog dana otkriti neki medicinski problem, pitanje je tko će to registrirati i kada. Što više podataka pohranjujemo na jednom mjestu povećava se rizik od zlouporabe i upotrebljavanja čipa protiv nas samih.

Šveđani su općenito poznati po otvorenosti i tendenciji isprobavanja novih tehnologija i dijeljenja osobnih podataka. Nismo sigurni bi li se uporaba ovakve tehnologije uspjela proširiti i kod nas.

Komentari