Buduća talijanska premijerka tražila da se Istra i Dalmacija vrate Italiji

214

45-godišnja Giorgia Meloni vjerojatno će postati prva premijerka Italije. No ukoliko se upitamo tko je ona zapravo, pronaći ćemo odgovore da je u prošlosti hvalila Mussolinija i govorila da se Dalmacija i Istra trebaju vratiti Italiji.

U središtu Rima na skupu 2019. godine rekla je: “Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka. To mi nitko neće oduzeti”, a slogan pod kojim je vodila kampanju glasi „Bog, zemlja i obitelj.“ Istaknimo kako je to slogan koji su koristili fašisti. Njezini ideološki uzori uključivali su i Vladimira Putina, kojeg je u svojoj knjizi „Ja sam Giorgia“ iz 2021. godine hvalila zbog „obrane europskih vrijednosti i kršćanskog identiteta.“ Ipak, otada se distancirala od ruskog predsjednika. Meloni i njezina stranka su protiv abortusa, istospolnih brakova te migranata.

Kako doznaje Index, spominjala je i Hrvatsku u kontekstu promjena granica istaknuvši 2014. godine na društvenim mrežama: „Prema nekim novinama, Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je gradonačelniku Rima da rimskim obiteljima koje žele ugostiti imigranta daju 30 eura dnevno. Marino (bivši gradonačelnik Rima op.a.) je, nepotrebno reći, odgovorio da on prijedlog podržava – 30 eura po danu je 900 eura mjesečno.

Dvostruko više od onoga što minimalni umirovljenik dobiva, tri puta više od onoga na što invalid ima pravo, i više nego što prosječni talijanski privremeni radnik zarađuje. I dodajem da vam talijanska država ne daje 30 eura dnevno za uzdržavanje djeteta ako je nezaposleno i još uvijek živi kod kuće s vama. Talijanska država vam kaže da se morate snaći sami. Moj prijedlog je: imigranti se ravnomjerno rasporede u svih 28 zemalja EU, a EU plaća prihvat, tako da mi novcem koji danas trošimo za prihvat stotina tisuća stranaca pomažemo stotinama tisuća očajnih Talijana. Ili očaj zaslužuje solidarnost samo ako govori drugim jezikom? Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Ezulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije.

L.B.

Komentari