HGSS spasio pothlađenu žensku osobu sa psom na planinarskoj šetnici u blizini mlina Žakalj – Zbog velikog vodostaja nisu mogli prijeći na drugu stranu Rječine

175
HGSS
Izvor: HGSS Stanica Rijeka
Dana 16. rujna članovi Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Rijeka dobili su poziv u pomoć oko 19:30 sati. Saznaju da se radi o ženskoj osobi sa psom koja se nalazi na planinarskoj šetnjici u blizini mlina Žakalj te zbog naglog podizanja vodostaja nije u mogućnosti prijeći na istočnu stranu rijeke Rječine. Zbog loših vremenskih uvjeta (jaka kiša te posljedično skliska podloga), neposjedovanja rasvjete i pothlađenosti, unesrećena se nije u mogućnosti samostalno kretati alternativnim planinarskim putevima.
Odmah po primitku poziva na teren iz baze Vežica izlazi 14 članova HGSS stanice Rijeka s 4 terenska vozila, podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa unesrećenoj pristupa planinarskim putevima preko Svete Katarine, dok drugi pristupa planinarskom stazom koja kreće s mosta Pašac.
Dolaskom do unesrećenih izvršeno je utopljavanje, nakon čega su otpraćeni do Pašaćkog mosta gdje ih je dočekala obitelj. Time je ova akcija završila oko 21:55.
hgss
Izvor: HGSS Stanica Rijeka
hgss
Izvor: HGSS Stanica Rijeka
Dan kasnije, 17. rujna riječki HGSS-ovci krenuli su u akciju Ustrine. Poziv u pomoć stiže oko 05:00 preko županijskog centra 112 pri čemu ispomoć traži središnjica za spašavanje i traganje na moru. Riječ je o 2 osobe koje je snažna bura prilikom plovidbe izbacila na obalu u uvalu ispod mjesta Ustrine. Pritom je plovilo oštećeno, no osobe nisu životno ugrožene.
Odmah po pozivu na teren iz interventne baze Lošinj izlaze 2 člana HGSS stanice Rijeka s jednim terenskim vozilom. Dolaskom do unesrećenih, izvršeno je utopljavanje te osiguravanje plovila, nakon čega su unesrećeni terenskim automobilom prevezeni do Hitne medicinske službe radi sumnje na ozljedu noge. Time je ova akcija završila oko 09:00.
hgss
Izvor: HGSS Stanica Rijeka
hgss
Izvor: HGSS Stanica Rijeka

L.B.

Komentari