Brazilski predsjednik omogućio je sječu amazonske prašume kako bi napravio mjesta industriji

114

Više od 1330 četvornih kilometara brazilske Amazone očito je posječeno ilegalnim rančerom i minskim operacijama od izbora krajnje desnog populističkog predsjednika Jaira Bolsonara početkom 2019. godine. Napori za očuvanje bili su na čelu politika brazilske vlade do izbora Bolsonara. Tijekom svoje kampanje, Bolsonaro je glasačima rekao da zaštita Amazonije nije samo prepreka industrijskom i komercijalnom rastu. Prema New York Timesu, Bolsonaro, koji je prethodno kažnjen zbog kršenja propisa okoliša, obećao je uklanjanje zaštite iz amazonskih šuma, otvorivši ih poslovnim programerima. I on se drži svojih obećanja.

U lipnju je došlo do porasta krčenja šuma za 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Bolsonarova administracija ukinula je i novčane kazne za uništavanje okoliša, a policijska uprava podržala je zaplijenu ilegalne opreme za miniranje i sječu u Amazoni. Za pola godine možda je Bolsonaro nanio jedan od najvećih udaraca zemaljskoj biološkoj raznolikosti u ljudskoj povijesti.

“Jako smo zabrinuti na osnovu onoga što su izabrali novi predsjednici”, izjavio je za National Geographic Beto Marubo, rodni vođa iz starosjedilačke zemlje Javari Valley u krajnjim zapadnim granicama Brazila. “Ako se dogodi ono što je obećao, u Amazoni će doći do kaosa i nemira.” U međuvremenu, Bolsonaro je diskreditirao protivnike, pa čak i vlastitu vladu, kada se povikaju krikovi o ekocidu. “Amazona je naša, a ne vaša”, rekao je jednom novinaru.

Oko 13% brazilske Amazone nekada je bilo starosjedilačke rezerve, koje je čuvala i štitila agencija FUNAI. Od izbora Bolsonara, odgovornost za domorodačke rezerve stavljena je pod novo ministarstvo. Vladin tajnik Carlos Alberto Dos Santos Cruz sada ima zadatak nadzora, koordinacije i nadziranja “aktivnosti i djelovanja međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija na nacionalnom teritoriju”, prenosi Guardian.

 

Više od 15% nacionalnog teritorija razgraničeno je kao autohtona zemlja. Manje od milijun ljudi živi u tim mjestima, izoliranim od pravog Brazila, koje eksploatiraju i manipuliraju nevladine organizacije. Zajedno ćemo integrirati te građane “, tvitnuo je predsjednik nakon preuzimanja dužnosti. Proračuni i FUNAI-ja i IBAMA-e, izvršne vlasti brazilskog ministarstva zaštite okoliša, znatno su smanjeni od kada je izabran Bolsonaro. Hoće li preživjeti ili neće, nije poznato. Možda bi se isto moglo reći i o amazonskoj prašumi.

Bolsonaro ima vrlo jak anti-okolišni diskurs i ne sumnjam da će njegov diskurs usmjeriti politiku”, rekao je Scott Mainwaring, brazilski stručnjak sa Sveučilišta Harvard u Kennedy School za Nacional National Geographic. “Ne vidim da će ova vlada htjeti reći vlasnicima zemljišta da ne sječu ovaj dio šume jer je na autohtonom zemljištu. Čini se da neće biti nekih značajnih napora da se zaštiti Amazona.”

Izvor: The Rainforest Site

Komentari