Brazilski predsjednik donio je Zakon protiv okrutnosti prema životinjama, a zakon je potpisao i sa psima

36

Je li to briga za životinje ili je to samo topla slika? Pitanja ovakvog tipa javljaju se nakon što je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro potpisao Zakon o zaštiti životinja. Ekolozi ne vjeruju u predsjednikove dobre namjere i podsjećaju ga kako je svojim postupcima doveo do ekološke katastrofe u svojoj zemlji.

Prije toga, Jair Bolsonaro dramatično je smanjio proračun Ministarstva okoliša i smanjio broj državnih službi i vojnika za suzbijanje šumskih požara. Močvare Pantanala sada su u kritičnoj situaciji: 22 posto ravnica ili više od 3 milijuna hektara već je izgorjelo. “Vrlo velik dio požara s kojima se suočavamo, kako u Amazoniji Cerrado, tako i na Pantanalu, uzrokuju moćni poljoprivredni gospodarstvenici”, ističe Krzysztof Cibor iz Greenpeacea. U močvarama Pantanal živi preko 580 vrsta ptica, 271 vrsta riba i ogroman broj sisavaca, gmazova i vodozemaca. Tu se nalaze i najrjeđe svjetske životinje koje naseljavaju ta područja poput zumbul are, jaguara, kapibara i divovske vidre. Samo neke od njih volonteri mogu izliječiti.

“Predsjednik Brazila prijatelj je životinja” – ovo je slika koju je Jair Bolsonaro pokazao svijetu kada je sa svojim psom potpisao zakon. Novi Zakon o zaštiti životinja povisuje kaznu za zlostavljanje pasa i mačaka. Do sada je kazna za zlostavljanje životinja iznosila od 3 do 12 mjeseci zatvora. Nakon izmjene zakona, za navedeno kazneno djelo kaznit će se od 2 do 5 godina zatvora – plus novčana kazna i zabrana držanja kućnih ljubimaca.

Ceremonija u palači Planalto postala je izvor internetskih šala za Brazilce i ostatak svijeta. Komentatori uspoređuju novi brazilski zakon sa sličnim djelima kontroverznih vođa, koji su željeli poboljšati imidž. “Teško je zamisliti da će policija zapravo provoditi kazne za zlostavljanje životinja negdje u dubokoj unutrašnjosti” – napominje latinoamerikanac Mateusz Mazzini.

Izvor: Polish News

Komentari