1,5 milijardi zaštitnih maski ušlo je u svjetske oceane 2020. godine

117

Ako postoji jedan modni predmet koji će definirati 2020. godinu, to je maska ​​za lice. Maske za lice pomogle su spriječiti širenje Covid-19 i spasile živote. Međutim, sada postoji veliki ekološki problem u obliku plastičnih maski za jednokratnu upotrebu koje su se našle u svjetskim oceanima. Grupa za zaštitu okoliša sa sjedištem u Hong Kongu, OceansAsia, sada čak procjenjuje da je oko 1,5 milijardi zaštitnih maski ušlo u svjetske oceane 2020. godine.

Opasnost od ovih zaštitnih maski za oceansko okruženje i živa bića koja ocean čine domom, ne može se podcijeniti. Te se maske mogu unositi u organizam živih bića, što može dovesti do toga da životinja umre ili bude teško ozlijeđena. One također mogu propuštati mikroplastiku u ocean i uzrokovati onečišćenje koje čak može promijeniti DNK nekih životinja. Prosječna maska ​​za jednokratnu upotrebu ostat će u oceanu oko 450 godina prije nego što se razgradi pa će stoga ovo pitanje vjerojatno utjecati na svjetske oceane dugo u budućnost.

Doktor Teale Phelps Bondaroff iz OceansAsia rekao je: “Jednom kada plastika uđe u morski okoliš, vrlo se teško kretati. Činjenica da počinjemo pronalaziti maske koje se raspadaju ukazuje na to da je ovo stvaran problem što maske proizvode mikroplastiku. Pitanje na koje nismo mogli odgovoriti bilo je koliko maski ulazi u naše oceane? Jednostavno nismo znali. 1,56 milijardi maski za lice ušlo je u naše oceane 2020. godine i tu su dugoročno. One će ostati u oceanu 450 ili više godina, a razgradit će se na manje dijelove. Moramo ljude zaštititi, ali istovremeno to ima trajni utjecaj na naš okoliš, a to vidimo i na plažama. “

Aktivisti za zaštitu okoliša potiču ljude da nose posebno dizajnirane maske za višekratnu upotrebu kako bi smanjili zagađenje plastikom. Oni, međutim, upozoravaju da ove maske za višekratnu upotrebu smiju kupiti samo od renomiranih trgovaca kojima službene vlasti provjeravaju sigurnost proizvoda kako bi se zajamčila njihova učinkovitost protiv širenja Covid-19.

Prema Ujedinjenim narodima, u svjetskim oceanima sada se procjenjuje 100 milijuna tona plastike. Ovaj plastični otpad potječe iz ljudskih staništa i iz ljudskih djelatnosti, kao i iz pomorske industrije poput ribarstva. Situacija je sada toliko loša da neki istraživači vjeruju da će do 2050. težina sve plastike u oceanima nadmašiti će težinu svih riba koje žive u oceanima, ozbiljno prijeteći postojanju ogroman broj vrsta i oceanski ekosustav u cjelini.

Kako bi se suprotstavili ovoj situaciji, vlade i tvrtke u mnogim zemljama provode zakone i propise kako bi ograničile plastični otpad. Na primjer, zabrana upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, poput slamki za piće, plastičnih boca s vodom i plastične ambalaže. Traže se i drugi pristupi suzbijanju zagađenja plastikom, uključujući razvijanje materijala koji se prirodno biorazgrađuju u kratkom vremenskom razdoblju i koji ne emitiraju opasne kemikalije.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari