Legenda o Crnoj Kraljici

20781

Legende govore da je uvijek bila obučena u crno, uz to bila je strašno zla. Imala je gavrana kojeg je obožavala. Kad se naljutila ili je tko što skrivio zapovjedila je gavranu da napadne čovjeka kojeg bi on kanđama i kljunom usmrtio. Iz šale je znala gavrana naputiti na svoje dvorjane, no oni su se naučili obraniti.

Pričalo se kako je svoje ljubavnike kad bi ih se zasitila bacala s kule u smrt, ili ih je pustila u kavez s veprom. Uživala je promatrajući kako vepar ubija nesretnika.

Kad su Turci stigli podno Medvedgrada nitko joj nije htio pomoći zbog njenog groznog ponašanja. Zato je pozvala vraga i zaklela se: “Pukni vrag, dam ti Medvedgrad i sebe”, bile su njezine riječi koje je kasnije požalila. Htjela je vraga prevariti, ali je na kraju umrla prokleta.

Vrag se odazvao njenim ponudama i otjerao Turke. Tad je ona htjela prevariti vraga da poništi kletvu. Ponudila je dvanaest vjedara zlata onome tko ju triput prenese oko tvrđave. To nije nikome uspjelo zbog paklenih stupica koje je vrag postavio. Zbog toga je postala još više prokleta. Kad je umrla pretvorila se u zmijsku kraljicu, a njene podanice zmije čuvaju njeno zlato koje je sakriveno negdje u podzemnim hodnicima što vode na Kaptol, ili čak možda negdje u hodnicima na Griču.

Postoji jedna priča da je neki mladić uspio ubiti zmiju, ali se bojao uzeti zlato jer je znao da je prokleto.

Crna Kraljica

Nakon rata pak, vođeni pričama o zakopanom blagu, brojni avanturisti su prekapali po ruševinama grada, te potkapali južnu kulu, koja se tada urušila. Stare fotografije svjedoče o njenom postojanju, a obnovljena je 1994.

Kraljičin zdenac

Jedna legenda govori ovako: Zbog velike suše presušila su sva vrela i zdenci okolice, osim dubokog zdenca na Medvedgradu. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj kraljici i zamoli od nje vode, koju im ova uskrati. Narod očajan proklinje gradinu te nju baci na milost i nemilost u šumu, koja je bila puna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi to vrelo, koje prije nije postojalo, dok u isto vrijeme zdenac u Medvedgradu presahnu.

Jedna druga legenda govori kako je ona sama dolazila na izvor po vodu. Zbog svoje okrutnosti uplašila se da će ju dvorjani otrovati. Tako su taj izvor nazvali Kraljičin zdenac.

Povijesna zabilješka o Barbari Celjskoj

Njezin suvremenik Enea Silvio Piccolomini (poslije papa Pio II) žigosao je njezin život kao razuzdan i poročan. Ne mogu se previdjeti i druge osobine te žene izvanredne ljepote. Barbara je u svom, doduše spletkarskom, političkom djelovanju pokazivala veliku oštroumnost i političko umijeće. Bavila se alkemijom i voljela odijevati u crno zbog čega je u hrvatskom narodu (prije svega u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje je imala posjede) do danas ostala zapamćena pod imenom Crna kraljica.

Zagreb nekada – Gradec, Kaptol te Medvedgrad u pozadini

Ima još nešto zanimljivo vezano uz Medvedgrad, a nema veze s Crnom kraljicom. Ipak se svojevremeno o tome pričalo u obliku legende. Jeste li znali da je Medvedgrad imao svog vukodlaka? Možda se tko iz starijih generacija sjeća objave u novinama o tim zbivanjima.

Stari purgeri voljeli su vikende provoditi u gorju i toplicama. Oni koji su se odlučili za Medvedgrad nailazili su na vukodlaka. Zavladao je istinski strah. Ne samo kod izletnika već i u obližnjim zaseocima. Zbog ozbiljnosti situacije stvar je preuzela žandarmerija. Pronašli su vukodlaka. Ispostavilo se da se radi o nesretniku koji je pobjegao iz umobolnice. Onako raščupan i u dronjcima, izobličen od straha sakrivao se u ruševnom dvorcu, a u očima onih koji su ga sreli postao je vukodlak.

Marija Jurić Zagorka u svojim djelima također se doticala Medvedgrada kroz njegovu povijest. U njenom romanu Gordana opisana su mnoga zbivanja temeljena na povijesnim činjenicama kojima se Zagorka koristila, također i mnogim legendama koje su malo pomalo nagrizane zubom zaborava. Poznata Grička vještica također se dotiče Medvedgrada, u ljubavnoj priči koriste se neke od legendi vješto utkane u roman. Posebna je zanimljivost legenda (ili stvarna priča?) o tunelima koji ispresjecaju podzemlje Gornjeg grada i Kaptola, a neki vode i do Medvedgrada, kao i Susedgrada.

Izvor: Čarobna Šuma – Ljubica Pecigoš

Foto: Čarobna Šuma
http://www.pp-medvednica.hr

Komentari