Suvremeni balet koji govori o veličanstvenosti vode – premijera Plamteće vode

14

Suvremeni balet koji govori o veličanstvenosti vode premijerno će biti izveden danas, 27. srpnja u HNK Ivana pl. Zajca u 21 sat.

Voda je izvor života, ali i razarajuća sila. Premda je pijemo da bismo preživjeli, mnogi je preusmjeravaju kako bi nad njom gospodarili, neki je iskorištavaju da bi se materijalno obogatili – ali nitko je ne može istinski kontrolirati. Voda je veličanstvena u svojoj dualnosti; pogubno je lijepa u svojim kontrastima; element je koji nas, ako se prepustimo, može posve opustiti i umiriti, ali nas, jednakom lakoćom, svojim kataklizmičkim valovima može uništiti i sve što poznajemo opustošiti.

Koreografija se fokusira na kontrastnu prirodu vode; na reakcije i adaptacije ljudskog tijela na njezinu prisutnost, ne zaboravljajući pritom na njezine emocionalne i sentimentalne utjecaje  na ljudsku dušu. Stoga uz fizičke aspekte, interakciju između ljudskog tijela i vode, istražuje i metaforički aspekt vode. Voda koja teče može simbolizirati izazov, vitalnost, pobjedu, promjenu… i tu nastaje točka u kojoj se čovjek i voda i konceptualno i fizički stapaju, sjedinjuju i stvaraju bitno drukčiji doživljaj stvarnosti.

Karakteristično i prepoznatljivo za Andonisa Foniadakisa (GR), koreografija je stilski u okvirima modernog plesa utemeljenog na uporebi kompleksnih, iznimno dinamičnih pokreta s čestim i neočekivanim izmjenama težišta, smjera i tempa, te repeticijama koreografskih sekvenci u formama čija raznolikost odgovara ne/predvidivosti vode.

Izvor: Rijeka 2020

Komentari