Riječki Balet: prvo izvedba diptiha „Sad i nikad više“ na Riječkim ljetnim noćima pa još jedno gostovanje u Njemačkoj

87
Noa Gabriel Siluvangi i Tea Rušin
Foto: Fanni Tutek Hajnal

Nakon spektakularnog otvorenja Riječkih ljetnih noći predstavom „Grand finale“, baletni će ansambl riječkog HNK-a ponovno plesati za publiku Riječkih ljetnih noći u četvrtak, 11. srpnja 2024. u HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 20.30 sati. Izvest će još jednu svoju uspješnicu, baletni diptih „Sad i nikad više“  što ga je kritika nazvala „groznicom baletne večeri“. Čine ga  „Adam i Eva“ u koreografiji Maše Kolar i „Za nikad“ belgijskog koreografa međunarodne karijere Jeroena Verbruggena, a predstava je ostvarena u K-HNK koprodukciji s HNK-om u Varaždinu.

Fatalna sudbina Čovjeka i Žene u ambijentu klupske scene suvremeno su viđenje Krležinih ekspresionističkih „Adama i Eve“ kako ih čita i ponovno pokretom ispisuje koreografkinja Maša Kolar. Snažnom ekspresijom dočaran je ljubavnički odnos i njegovo iscrpljivanje kroz fatalnu žudnju, animalnu privlačnost tijela i čežnju za duhovnim proširenjem, tjelesnim produženjem „eterične ljubavi“, uz ekstatični prikaz života suvremene klupske scene gdje se uživa u slobodi plesanja i vlastitim tijelima. Sjajne plesačice i plesači riječkog Baleta na scenu donose istinsku ekstazu plesa –  veliku količinu emocija i  energije. Adama i Evu plešu Tea Rušin i Noa Gabriel Siluvangi.

Sad i nikad više
Foto: Fanni Tutek Hajnal

Jednako donosi i drugi dio predstave, „Za nikad“, slojevito emocionalno putovanje godišnjim dobima, u kojem je  belgijski koreograf Jeroen Verbruggen pokazao zašto slovi za jednog od najboljih suvremenih koreografa, „koreografa čarobne, neograničene imagincije i snažnog osobnog stila”. Prolaznost vremena i njegovo cikličko ponavljanje pleše se kroz začudne i poetične prizore prepletene emocijama – od eruptivnih do posve tankoćutnih.

Ubrzo potom Balet HNK Ivana pl. Zajca odlazi na još jedno u nizu svojih značajnih međunarodnih gostovanja i nastavlja osvajati europske pozornice. Predstavom „Transparada“ predstavit će se publici kazališta u Fürstenfeldbrucku u Njemačkoj već 18. srpnja. Umjetničku raznolikost i svoje vrhunsko plesno umijeće pokazat će izvedbom „Posvećenja proljeća“ u koreografiji Maše Kolar, „Rossini Cards“ Maura Bigonzettija, „Zar ptice“ u koreografiji Marca Goeckea te „Medium rare“ Nadava Zelnera. Prigodom ranijih njemačkih gostovanja gostovanja, kritičar Ostthüringische Zeitunga nazvao je nastup riječkog Baleta „čistim plesnim užitkom“.

Komentari