Premijera predstave Talijanske drame: „Kamikaze“ ironijom uključuju gledatelje u otkrivanje stvarnosti

111
kamikaze
Foto: Dražen Šokčević

Ansambl Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca udružio je snage s Teatrom Biondo iz Palerma, a rezultat njihove suradnje koprodukcijska je predstava  “Kamikaze / Assocerò sempre la tua faccia alle cose che esplodono” („Kamikaze / Zauvijek ću tvojem licu asocirati eksplodirajuće stvari”) Emanuelea Aldrovandija u režiji Marca Lorenzija. Premijera predstave na programu je riječkog HNK-a u nedjelju 17. ožujka 2024. s početkom u 19.30 sati.

„Kamikaze“ su rezultat promišljanja suvremenosti koje isprepliće tragični napad na Bataclan u Parizu 13. studenoga 2015. s pričom o mladoj filmskoj redateljici koja se bori sa stvaranjem filma. Ovaj inovativan kazališni projekt nastavak je kontinuirane suradnje redatelja Marca Lorenzija i riječke Talijanske drame tijekom koje je već oduševio riječku publiku uprizorenjem Pirandellovog klasika „Enrico IV“ / „Henrik IV.“, osvojivši i nagradu za najbolju predstavu Talijanske drame u sezoni 2022./2023.

kamikaze
Foto: Dražen Šokčević

Složene i uvjerljive radnje, “Kamikaze” nude razmišljanje o odnosu između moći, kapitalizma i ljudskih odnosa, a poput prave „crne komedije“ složenim se temama bavi s ironičnom crtom. Autor Emanuele Aldrovandi ističe da ironija nije samo osobni izraz, već moćan alat za uključivanje gledatelja. „To je način da uključimo gledatelje i pokušamo ih odvratiti od uvriježenih načina razmišljanja i sagledavanja nekih aspekata stvarnosti“, kaže Aldrovandi.

Predstava poziva na postupno uranjanje u njeno tkivo. Aldrovandijeva sposobnost tumačenja različitih slika suvremenih vijesti, kako navodi redatelj Marco Lorenzi,  iznenađujuća je, uspio je stvoriti „inteligentno i ironično zastrašujući prikaz suvremenog stanja: paradoks življenja u naizgled bezizlaznom sustavu.“ Novi i veliki izazov za redatelja Lorenzija je „istraživanje misterija koji okružuje ove suvremene događaje te otkrivanje društvenih dinamika pomoću ironije i originalnosti, ali i tragičnih i arhetipskih struktura“. Polazeći od ovih razmišljanja, odnosno od kompleksnosti sadašnjosti, Marco Lorenzi smatra kako je izuzetno zanimljivo okupiti ansambl glumica i glumaca, ali i umjetničkih suradnika i suradnica koji dolaze iz dviju različitih europskih država, nositelje različitih jezika i pogleda na svijet. „Zajednička vizija koju smo razvili s Teatrom Biondo iz Palerma i Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke omogućuje nam izgradnju rijetkog i dragocjenog eksperimenta u čijem središtu su umjetnici iz obje zemlje pozvani na zajedničko stvaranje i prevladavanje poteškoća multikulturalizma za koji se stalno činimo nespremnima. U ime nečega što kazalištu pripada od njegova postanka: razumijevanja razloga Drugoga“, kaže redatelj Lorenzi o projektu čiji je cilj  ponuditi hrabro istraživanje našeg vremena, spajajući vizije dviju različitih europskih stvarnosti.

kamikaze
Foto: Dražen Šokčević

U predstavi glume Elena Brumini, Aleksandar Cvjetković, Serena Ferraiuolo, Stefano Maria Iagulli, Mirko Soldano iz Talijanske drame, Mario Jovev, glumac Hrvatske drame te gostujući Vittorio Camarota, Eletta Del Castillo i Aurora Cimino.

Scenografiju i kostime potpisuje Gregorio Zurla, čiji je asistent Ivan Botički. Glazbu potpisuju Enza De Rose i Leonardo Porcile, a video projekcije Edoardo Palma i Emanuele Gaetano Forte. Dizajn svjetla povjeren je Robertu Pavliću, dok je asistent režije Lorenzo de Iacovo.

Reprizne izvedbe predstave na rasporedu su 27., 28. i 29. ožujka u 19.30 sati. „Kamikaze“ će 18. ožujka biti izvedene u Kopru, 20. ožujka u Bujama, 25. ožujka u Puli te će od 5. do 14. travnja biti izvođene u Palermu.

Komentari