Premijera „Pinocchija“ u „Zajcu“: Stiže čarobna plesna avantura za djecu!

157
Pinocchio
Foto: Fanni Tutek Hajnal

Kroz će plesni pokret uskoro na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca oživjeti bezvremenski lutak „Pinocchio“ i to kao balet za djecu čiju koreografiju, koncept i dramaturgiju potpisuje prvak riječkog Baleta Michele Pastorini. Premijerna izvedba na programu je u subotu 2. ožujka 2024. u 12 sati.

Očaravajuće maštovita produkcija temeljena je na, svim generacijama omiljenom, romanu Carla Collodija. Riječka prilagodba ostaje vjerna izvornom zapletu, dodajući dašak humora i puno šarma te otkrivajući i neke tajne sporedne priče. Kroz razigranu koreografiju publika i ansambl zajedno tragaju za srži Pinocchijeve avanture, a ovo baletno iskustvo postaje zajedničkim umjetničkim putovanjem koje najmlađima nudi užitak, raspiruje maštu i potiče ljubav prema plesnoj i kazališnoj umjetnosti.

Pinocchio
Foto: Fanni Tutek Hajnal

Riječ je o plesnoj avanturi za djecu, ali i njihove roditelje te sve odrasle koji nisu izgubili dijete u sebi, čiju originalnu glazbu potpisuje Marin Butorac, scenografiju i kostimografiju Aleksandra Ana Buković, a svjetlo Kristian Baljarevski.

„Naša verzija želi oživjeti sve likove, ukazujući da je svatko od njih važan za priču. Bilo je to puno složenije napraviti negoli što je u knjizi ili filmu jer je balet kraći i od filma i od knjige. Naša adaptacija razlikuje se najviše u izboru avantura. Puno avantura znači i puno kratkih, kompaktnih scena koje moraju biti bogate i žive kako bi zadržale pažnju najmlađe publike. Puno smo radili na produbljivanju osobnosti naših likova. Roman postoji postoji dulje od 140 godina, a njegovi su oduvijek bili i ostali isti. Čini mi se kako se i sami umorili od toga“, kaže koreograf Michele Pastorini.

Pinocchio
Foto: Fanni Tutek Hajnal

Ravnateljica Maša Kolar pak ističe da iako riječki Balet postaje žarištem plesne umjetnosti, na svom repertoaru nemaju često predstave za djecu.

„Stoga vjerujem da nije bilo naodmet u našoj posljednjoj sezoni upustiti se u dijalog s metodički i pedagoški odgovornom disciplinom kazališta: dječjom baletnom predstavom. Odluka je pala na Pinocchija. Danas kultna priča kroz sjajnu koreografiju našeg plesača Michelea Pastorinija iznalazi novi identitet kroz njegov osebujan pristup priči o lutku koji silno želi postati dječak. Pozivam sve gledatelje, od najmlađih do najstarijih, da dođu i nauče nešto novo o kazalištu, plesu, transformaciji, životu, ljudima i samima sebi“, poručuje publici Maša Kolar.

Pinocchio
Foto: Fanni Tutek Hajnal

Ulogu Pinocchija u alternaciji plešu  Thomas Krähenbühl i  Federico Rubisse, Geppetta Valentin Chou i Ali Tabbouch, Plavu vilu Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak i Mio Sumiyama, Zrikavca  Álvaro Olmedo i Giorgio Otranto, Lisicu Janne Boere i Noa Gabriel Siluvangi, a Mačka Soyoka Iwata i Maria Matarranz de las Heras.  U ostalim su ulogama Alejandro Polo , Giorgio Otranto, Noa Gabriel SiluvangiAlessia Tacchini , Isabelle Zabot, Mio Sumiyama, Gabrielle Colson i Yurika Kimura. Iz pozadine su čuju glasovi dramskih glumaca Aleksandra Cvjetkovića i Giuseppea Nicodema.

Predstava je ostvarena u koprodukciji s HNK u Varaždinu u okviru konzorcija K-HNK.

Komentari