Premijera opere “Elektra”: na pozornicu HNK-a “Zajc” dolazi najzahtjevniji projekt u proteklih pet sezona

153

U utorak, 28. svibnja u 19 sati premijerno će biti prikazana „Elektra” Richarda Straussa, koju izvodi Opera HNK Ivana pl. Zajca u suradnji sa Slovenskom filharmonijom i Cankarjevim domom u Ljubljani.

Elektrom počinje novo poglavlje riječke Opere, najavio je intendant riječkog Kazališta i dramaturg-redatelj opere „Elektra” Marin Blažević te je dodao da se radi o „vokalnoj izvedbi kakvu naša publika teško da je do sada imala prilike čuti.” „Elektra” je u umjetničkom smislu najzahtjevniji projekt riječke Opere u
proteklih pet sezona.

Do sada je na riječkoj opernoj pozornici postavljena tek jedna Straussova opera, „Kavalir s ružom“ davne 1968. godine.

U “Elektri” ćemo slušati izvedbe solistica Maide Hundeling, Helene
Juntunen i Dubravke Šeparović Mušović, a orkestar je postavljen na pozornicu i sastavni je dio scenografije predstave koja se izvodi u orkestralnoj rupi i na platformi pruženoj u gledalište, a dirigent je maestro Ville Matvejeff.

“U Rijeci imam mogućnost sve svoje skrivene umjetničke porive do kraja izraziti. Ovdje se događa prava umjetnost”, kazala je
gošća, nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.

Marin Blažević najavio je da će se Dubravka Šeparović uz Dianu Haller, Renatu Pokupić i Anamariju Knego sljedeće sezone pojaviti u operi „Julije Cezar u Egiptu”.

Marin Blažević je s Alanom Vukelićem osmislio i scenografiju te rasvjetu, Sandra Dekanić autorica je kostimografije, a Mila Čuljak koreografije.

U solističkim ulogama nastupaju i Dario Bercich, Marko Fortunato, Slavko Sekulić, Sofija Cingula, Dominika Glinšek, Morana Pleše, Vanja Zelčić, Ana Majdak, Olga Kaminska, Ljubov Judečenko, Sergej Kiselev i Saša Matovina, a u predstavi, uz članove zbora, sudjeluju i članovi Baleta te glumci Hrvatske i Talijanske drame riječkog „Zajca“.

Komentari