Pokažite im da nisu sami! Posjetite izložbu fotografija mladih s teškoćama “Distancirano socijalni”

44

Udruga DIP otvara izložbu fotografija – portreta članova, mladih s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju.

Fotografije su nastale  u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Autorica fotografija je studentica Ivana Ivaničić. Otvaranje izložbe je u utorak, 6.7.2021. godine u 12 sati u Galeriji SKC, Kružna ulica 8, u Rijeci.

Izložba je aktivnost iz komunikacijske kampanje za zagovaranje prava osoba s invaliditetom sa specifičnim kombiniranim teškoćama koje imaju naši članovi, a koju provodi DIP u okviru 3 – godišnjeg programa „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!”.

Program  financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Primorsko-goranska županija i drugi donatori poput Lions kluba Korzo, razni obrtnici i građani svojim donacijama. Tisak fotografija je financirao Grad Rijeka. Na fotografijama je jedan dio naših članova, mladih s  teškoćama u razvoju i psihosocijlanom fiunkcioniranju. Oni redovno sudjeluju u programima  DIP-a, uz još 20-tak mladih. Drugi kojima treba pružiti podšrku i srb čekaju i ne mogu biti uključeni jer nemamo dovoljnu podršku zajednice. To dovodi do institucionalizacije i socijalne isključenosti. Zar takvu zajednicu želimo?

Više o DIP-u: www.dip.hr i https://www.facebook.com/istrazivanjeipotpora/

 “Zar je potrebna kampanja kako bi vidjeli ljude koji žive pored nas i koji trebaju našu podršku? Mi, DIP, ljudi koji rade za osobe kojima treba skrb i podrška  i naši mladi i druge osobe s invaliditetom usmjeravamo sve svoje potencijale  prema jednom jedinom cilju: povećati  socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju, nasilje i narušenu dobrobit osoba kojima  treba skrb i podrška.  Kako bi stvorili “zajednicu koja brine” i  omogućili život u zajednici moramo potaknuti zajednicu da nam da podršku.  „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!” je program pružanja socijalnih usluga koji provodimo već više godina i to:

  1. poludnevni boravak, svaki dan min. 6 sati 
  2. pružanje  socijalne usluge psihoscijalne podrške i savjetovanja našim članovima i njihovim obiteljima te članovima Udruge osoba s  intelektualnim teškoćama Srce Rijeka što znači da smo uspostavili mobilni tim za dvije udruge u čijim programima aktivno i svakodnevno sudjeluje više od 50 osoba kojima treba skrb i podrška.

Ostalih 60 članova obje udruge povremeno koriste razne socijalneusluge koje pružamo, dok je na našem spisku za primanje oko 30 tak samo mladih osoba kojima treba skrb i podrška. Prema procjeni potreba koja je u tijeku,  osobe koje nisu uključene u nikakav program skrbi i podrške ima više stotina na razini Županije. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ih je prijavljeno u kategoriji “teško zapošljivih osoba” najamanje od 50 do 80 na razini PGŽ, ali to je samo dio za koje znamo a koje ne možemo uključiti u program jer nemamo dovoljnu društvenu podršku.

Osim vrijednosti koje želimo potaknuti u zajednici, poput solidarnosti i povjerenja, život u obitelji i zajednici bez nasilja, zajednicu jednakih mogućnosti trebaju nam sredstva za razvoj: hitno  sredstava za adaptaciju sanitarnog čvora (50.000,00kn) i financiranje provedbe programa pružanja socijalnih usluga koje provodimo (za 4 zaposlene stručne osobe  koje rade kako bi obuhvatili još više osoba koji žele ući u program, što je minimum za  funkcioniranje “podrške u zajednici” ili socijalnih usluga koje provodimo! Na otvaranju i tijekom trajanja izložbe ćemo prikupljati sredstva za adaptaciju sanitarnih čvorova što nam je jedini preduvjet za dobivanje licence pružatelja socijalnih usluga nadležnog ministarstva, kako bi pokrenuli opet novu kampanju za zagovaranje prava na dostojanstven život ljudi za koje radimo i pregovaranje s donosteljima odluka o promjeni “Mreže pružatelja socijalnih usluga” u skladu s potrebama građana. Obaveza je društva i zajednice u kojoj osobe kojima treba skrb i podrška žive da omoguće pružanje podrške u cilj njihove dobrobiti i kako bi te osobe mogle živjeti u sladu s ljudskim dostojanstvom, svojim mogućnostima, a ne okruženi preprekama. UN konvencija o pravima osoba s invaliditetom obvezuje države da svojim građanina daju takvu podršku.

Bez podrške svih građana u zajednici u kojoj žive, bez obzira jesu li oni susjedi ili donositelji odluka niti jedna osoba kojoj treba podrška ne može sama. POKAŽITE NAM DA NISMO SAMI!”, poručili su iz DIP-a.

Komentari