Otvoren 9. Međunarodni studentski filmski festival STIFF

134
stiff

U riječkom Art-kinu službeno je otvoreno 9. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala pred mnogobrojnim filmskim zaljubljenicima.

Otvorenje ovogodišnjeg izdanja vodila je Sendi Bakotić, ujedno u jedna od selektorica koja je uz izniman program ove godine posebno istaknula rekordni broj volontera uključenih u stvaranje festivala.

9. STIFF službeno je otvorio Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra — HAVC pohvalom koncepta festivala mladi za mlade. Istaknuto je kako je odanost bitna za stvaranje budućih generacija filmaša, a uz podršku institucije na čijem je čelu smatra važnim i podršku Grada Rijeke kao i Art-kina kao lokalnih poticatelja razvoja audiovizualne umjetnosti.

U ime Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete čestitala je organizatorima na 9. izdanju te je pozvala sve na daljnje praćenje i zajedničku proslavu narednog, jubilarnog izdanja.

— Festival je nešto posebno u čemu sudjeluje Sveučilište, a dokazuje kako time Sveučilište provodi svoje atribute — ono je okrenuto studentima koji imaju priliku sudjelovati u organizaciji ovako velikog projekta.

stiff

Marta Ban, koja je ujedno i jedna od selektorica programa, ispred javne ustanove Art-kino je istaknula atmosferu koja vlada kinom na svakom STIFF-u te se zahvalila umjetničkoj direktorici, Maši Drndić i kolektivu koji tu atmosferu svake godine ponovno donose.

— Studentski film je nešto izuzetno i vrijedno, nužno je imati prostor na velikom platnu za ovakvu vrstu platforme studentskog rada.

stiff

Zaključno, festival je službeno otvorila Maša Drndić, umjetnička direktorica STIFF-a te jedna od triju selektorica koja je izrazila zahvalnost cijelom timu ljudi zbog kojih je festival ove godine i proširen. Pozvala je okupljene na bogati program u Art-kinu kao i popratni program u Galeriji SKC sve do nedjelje, 27.11.2022. nakon čega je Sendi Bakotić najavila prvi od ukupno 11 programskih blokova ovogodišnjeg izdanja festivala unutar kojih će biti prikazano ukupno 45 filmova iz 16 zemalja.

Prvi programski blok Poluvrijeme na neobičan način je označilo početak festivala, pozivom na pauzu, odnosno svojevrsnim pozivom na igru, što je i tematska odrednica festivala. Riječima programskih selektorica, Maše Drndić, Sendi Bakotić i Marte Ban: Zvuk koji prekida utakmicu, upozorenje da je vrijeme za stanku, da igra ima svoj tijek i da smo sada na pola puta. U međustanju, prekidu, iščekivanju.

stiff

Publika je tako imala priliku pogledati animirani film Animalno trenje koji u ekspresivnom kolažu arhetipova stvara asocijativni vrtlog predaha i uzdaha u lamentaciji o potisnutom životinjskom instinktu kod ljudi, a zatim i igrani film Plavi Šum o jednom neočekivanom zagrljaju koji je dugo potreban odmor jedne mlade i osamljene duše. Posljednji film prvog dana, Ja, ja i ja (Me Myself Andi) o junakinji filma zatočenoj u poluvremenu, na prvim stranicama svog diplomskog rada, u sumanutom ritmu emocija, potreba i želja koje u toj golemoj životnoj pauzi igraju svoju vlastitu igru završen je razgovorom s redateljicom, Lili Zahavi koja je istaknula kako film diljem svijeta budi slične emocije zbog svoje univerzalne teme.

Potom je kustosica Elena Apostolovski s kustoskim timom i autoricama zastupljenim na izložbi te volonterima i radnicima 9. STIFF-a otvorila međunarodnu izložbu all GAME no PLAY u Galeriji SKC. Ova iznimna međunarodna izložba je otvorena do nedjelje, 27.11.2022.

stiffDanas nas očekuje bogati programski dan sa dva natjecateljska programska bloka — Pantomima, koji počinje u 18:00 te Dodavanje koje počinje u 20:00, dok je popratni program rezerviran za Doigravanje, razgovore s autorima koje će voditi Katarina Erak u Galeriji SKC s početkom u 21:30, kao i performanr Marie Chiare Ziosi, naziva Some Songs, s početkom u 22:30 u Galeriji SKC.

Subota započinje u 10:00 radionicom plesne improvizacije s fokusom na kretanje u izložbenom prostoru, Kristine Kekice Paunovski, koja će biti održava u Galeriji SKC, nastavlja se radioniceom eksperimentalne digitalizacije sadržaja voditeljice Josipe Baljak koja počinje u 13:00 u Galeriji SKC. Nastavljamo u Art-kinu programskim blokovima En Plein, Dama, Zaleđe i All in nakon čega selimo u Galeriju SKC na razgovore s autorima te festivalski party.

Nedjelju započinjemo u 11:00 u Galeriji SKC radionicom blackout poezije, voditeljica Petre Čargonje i Natalije Stefanović, a nastavljamo posljednjim programskim blokovima Kontrolna točka, Time-out, Skrivači, Špekule te proglašenjem pobjednika u 21:30 u Art-kinu nakon čega slijedi završni festivalski party.

Ulaz na sve STIFF programe je slobodan.

L.B.

Komentari