Otvara se drugo izdanje Kvarneske kolonije autorskog stripa i ilustracije!

201

Druga Kvarnerska kolonija autorskog stripa ilustracije se održava od ožujka 2022. do prosinca 2022. godine u Rijeci.

Kvarnerska kolonija započinje otvaranjem izložbe crteža autora i autorica autorskog stripa i ilustracije koja će se održati u utorak 22. ožujka 2022. u 19:00 sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra, Sveučilišta u Rijeci, Kružna 8, Rijeka. Postavljeno je preko 60 crteža, a izlaže 11 autora i autorica koji su sudjelovali na prethodnoj Kvarneskoj koloniji.

Na izložbi će biti postavljene table stripa i ilustracije autora i autorica iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Opatije, Splita i Varaždina i to:

 • MATIJA PISAČIĆ, Sesvete, Zagreb, http://www.hfs.hr/autori_detail.aspx?sif=256
  ● MARKO DJEŠKA, Osijek ili Zagreb, https://markodjeska.com
  ● IVAN MARUŠIĆ, Split, http://www.mojstrip.com/autori/ivan-marusic
  ● IVANA GEČEK, Varaždin, https://www.artstation.com/ivana_gecek
  ● STJEPAN BARTOLIĆ, Zagreb,https://zagrebcomiccon.com/uncategorized/stef-bartolic/
  ● LEA KRALJ JAGER, Zagreb, http s://hr.linkedin.com/in/lea-kralj-jager-50084360

te autori i autorice iz Primorsko-goranske županije:
KORINA HUNJAK, Rijeka, https://korinahunjak.com
ANTONIO FILIPOVIĆ, student Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
IVAN MIŠKOVIĆ, Rijeka, https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Mišković
DAMIR STEINFL, Opatija, https://damirsteinfl.blogspot.com

DAMIR STOJNIĆ, Rijeka, https://apuri.hr/stranica/3-stojnic-damir/

Izložba će biti otvorena od 22. do 30. 3. 2022. godine, od 17:00 do 20:00 sati (pon-sub).

Nakon izložbe slijedi zajednički rad autora u koloniji od 7.4. do 10.4.2022 godine u prostoru DIP-a, Wenzelova 2. Riječ je o radu u prostoru – Jamsession stripa ili ilustracije na slobodnu temu. Moguće je stvarati i radove na teme Rijeke danas ili Rijeke u prošlosti i rad s publikom (studenti Akademije, srednje škole, građani) – dva dana.

Zainteresirani pojedinci će moći posjetiti Koloniju u petak od 11 do 12 i od 18 do 19. i upoznati autore uživo u “mini živoj knjižnici”. Svaki posjetitelj moći će postaviti 3 pitanja autorima.

Naposljetku slijedi izložba radova nastalih u 1. i 2 Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa (11.2021. i 4. 2022) u listopadu 2022. godine. Cilj izložbe i kolonije je promocija stripa, ilustracije i animiranog filma kao umjetničkih formi, poticanje i valorizacija umjetničkog stvaralaštva te oblikovanje publike kako bi potakli mogućnosti razvoja kreativnih industrija u navedenim područjima umjetničkog izražaja. Ova prva Kolonija ima svrhu promovirati hrvatske autore te povećati vidljivost umjetničkog stvaralaštva hrvatskih autora.

Umjetnički voditelj Kolonije je Damir Steinfl, autor stripova, koji već više od 10 godina vodi radionicu stripa za djecu u DIP-u i u Opatiji, pod nazivom Kreativna radionica stripa i ilustracije Stvori novi kadar!

Organizator je DIP, koji podržava stvaralaštvo i kulturnu produkciju autora prepoznatljivih crtačkih rukopisa. Kvarnersku koloniju autorskog stripa i ilustracije su do sada sufinancirali: Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Poslovni klub PartneRI i drugi donatori. Izvedbu Kolonije su do sada podržali svojim volonterskim radom: zaposlenici i volonteri DIP-a, zaposlenici i volonteri SKC-a, vlasnici i djelatnici tiskare Grafika Helvetica.

L.B.

 

Komentari