Premijera baletno-plesne predstave “Plamteća voda” oduševila publiku

179
Izvor: Rijeka 2020

Baletno-plesna predstava “Plamteća voda” glasovitog koreografa Andonisa Foniadakisa izvedena je premijerno u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak u sklopu programskog pravca Doba moći.

Foniadakis je i dramaturg ove predstave. Kako je u najavi naveo, predstava je dobila ime “Plamteća voda” prije nego ju je počeo pripremati. Taj spoj suprotnosti je bio polazište za stvaranje predstave o nesigurnosti i nestabilnosti čovječanstva i borbi za preživljavanje, kazao je Foniadakis.

U autorskom timu su skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis & CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou.

Nastupili su članice i članovi riječkoga Baleta Emanuel Amuchastegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Carlos Huerta Pardo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Nicola Prato, Tea Rušin, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca komentirali su: “Nije neobično da izvođači na kraju uspješne predstave ili koncerta uživaju u pljesku, u dovikivanju bravo! iz gledališta i uzvicima odobravanja. No, nismo navikli na vrištanje publike koja slobodno izražava svoje oduševljenje doživljenim! Nakon koncentrirane tišine, jedna potpuno drugačija uzavrela atmosfera sličnija rock koncertima. Neke nove generacije koje nas beskrajno vesele. Reakcija zapravo i ne čudi jer svatko od plesačica i plesača istinska je zvijezda. Blistaju kao grupa, ali i svatko zasebno. Da su osebujne individue u “Plamtećoj vodi” itekako su pokazali, svojim talentima, snagom, intelektom, umjetnošću preko svih prepreka i dosadašnjih rubova. Zapečatili su svoj status Baleta s karakterom. Andonis Foniadakis sa svojim je grčko-francuskim autorskim timom i riječkom Baletu i publici donio potpuno novo iskustvo, zaron koji će pamtiti. Uz snažnu ekološku poruku, “Plamteća voda” vodi nas iz morskih dubina punih neobičnih bića i zvukova, preko krika onečišćenog oceana u čisti smiraj koji se čovječanstvu još stigne dogoditi…”

Andonis Foniadakis je rođen na Kreti, školovao se na državnoj plesnoj školi u Ateni i školi Maurice Bejart Rudra u Lausanni. Kao plesač je surađivao s brojnim svjetski uglednim koreografijam, a kao koreograf s ansamblima iz Grčke, Novog Zelanda, Berna, Geneve, Sydneya, Walesa i Brazila, s plesnim skupinama Marthe Graham, Gauthier, Dansgroep iz Amsterdama i mnogim drugima. Bio je koreograf u trima operama, dobitnik je talijanske nagrade Danza&Danza kao najbolji koreograf 2012. te nagrade za najbolju koreografiju Društva grčkih dramskih i glazbenih kritičara 2018. Djelovao je kao umjetnički ravnatelj Grčkog nacionalnog baleta 2016. /2017., bavi se baletnom pedagogijom i gostuje širom Europe sa svojom plesnom kompanijom Apotosoma.

Repriza “Plamteće vode” koja je dio pravca Doba moći Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture na programu je još u četvrtak 30. srpnja u 21 sat.

Izvor: Rijeka 2020

Komentari