Beroš: Rezervirali smo milijun i pol doza novog cjepiva

22

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je gostovao u Temi dana, gdje je  komentirao aktualne događaje vezane uz koronavirus. Što se tiče aplikacije Stop Covid-19, skinuta je 15 000 puta, a Beroš je istaknuo kako nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu, no kako će aplikacija pomoći u obavještavanju osoba. Vezano uz mišljenje političari koje je ne žele skinuti i koristiti da im se ne bi pratio trag ili lokacija, Beroš kaže da aplikacija u sebi ne sadrži mogućnost geolociranja.

Također, Beroš se osvrnuo na cjepivo i lijekove budući da farmaceutske kompanije ulaze u završnu fazu ispitivanja cjepiva, a brojne zemlje su već potpisale predugovore za distribuciju lijekova. Što je s Hrvatskom? „Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana“, rekao je Beroš.

Ujedno, Beroš je nadodao kako bi volio biti optimist u svezi dolaska cjepiva što prije, no nije siguran koliko će brzo cjepivo doći.

Izvor: HRT

Komentari